Notícia

Algèria reprimeix les manifestacions amazigues dies després del boicot electoral massiu a la Cabília

La policia algeriana dispersa amb violència les protestes contra la reelecció de Bouteflika · L'abstenció a la Cabília, per sobre del 77% · El moviment autodeterminista cabilenc parla de centenars de detinguts i convoca una manifestació per a diumenge al crit de "Visca la Cabília lliure"

El quart mandat del president algerià Abdelaziz Bouteflika ha començat amb repressió a la Cabília, el territori de majoria amaziga situat a la costa central d'Algèria. La policia algeriana ha reprimit les manifestacions i protestes convocades pel Moviment per a la Autodeterminació de la Cabília (MAK), el Reagrupament per a la Cultura i la Democràcia (RCD), i membres del moviment cultural amazic, segons informen mitjans locals. Les manifestacions havien estat convocades com a protesta contra la reelecció de Bouteflika, i coincidien amb les marxes que tenen lloc cada any a la Cabília en commemoració de la Primavera Amaziga i de la Primavera Negra.

En aquest vídeo enregistrat d'amagat a la capital cabilenca, Tizi Ouzou, es veu com la policia s'endú detingudes diverses persones durant la manifestació d'abans-d'ahir. Segons un testimoni citat per Le Parisien, la policia va impedir el pas dels manifestants, que partien del campus universitari cap al centre de la ciutat. Els agents van intentar dispersar la marxa amb gasos lacrimògens i cops de porra, i els manifestants s'hi van tornar llançant pedres.

El MAK convoca una manifestació per l'autodeterminació

El MAK parla "d'una extrema violència contra manifestants pacífics" i eleva a "centenars" les persones arrestades. El partit sobiranista afegeix que la repressió no només ha tingut lloc a Tizi Ouzou, sinó també a Bugia (Vgayet, en amazic) i a Tuvirett. El MAK ha qualificat la policia "d'agents de l'odi i del desordre al servei d'un règim feixista i colonial".

Davant d'aquests fets, el MAK ha convocat una nova manifestació, per a aquest diumenge 27. El partit cabilenc ha cridat els ciutadans a protestar "contra la repressió policíaca" i "per l'autodeterminació de la Cabília". La crida a manifestar-se es clou amb un "Visca la Cabília lliure".

Elevada abstenció a la Cabília

Els atacs contra els manifestants cabilencs arriben tres dies després de les eleccions presidencials, en què Bouteflika ha aconseguit un quart mandat. Els partits cabilencs havien fet una crida al boicot, que s'ha traduït en una elevada taxa d'abstenció a les dues wilayes (províncies) de la Cabília, la més alta de tot Algèria: 80% d'abstenció a la wilaya de Tizi Ouzou i 77% a la de Bugia. La mitjana estatal de l'abstenció ha estat del 48%. Bouteflika ha aconseguit el 81% dels vots a escala estatal, enmig d'acusacions de frau per part de l'oposició.

Des de la independència d'Algèria, els moviments polítics, culturals i socials cabilencs han estat reclamant una major representació a l'Estat algerià, la igualtat de la seva llengua i cultura respecte de l'àrab, la democratització i, més recentment, l'autonomia política. Cap d'aquestes fites no s'ha acomplert.

(Imatge: manifestació d'abans-d'ahir a la Cabília / fotografia: MAK.)