Notícia

Entre 35 i 65 pobles indígenes estan amenaçats de desaparèixer a Colòmbia

Un representant de l'ONU apunta la mineria com a factor que empeny els grups autòctons a l'extinció, en haver d'abandonar els seus territoris · L'ONIC afegeix la pobresa, la discriminació i l'abandonament institucional com a causes · 278 infants, la majoria indígenes, han mort de fam en una península del nord de Colòmbia durant els darrers sis anys

Dades de tres organismes diferents apunten que entre 35 i 65 pobles indígenes estan amenaçats de desaparèixer a Colòmbia, amb la mineria com a una de les activitats que posa més en risc els grups autòctons. La darrera veu d'alarma l'ha donada Todd Howland, representant de les Nacions Unides a Colòmbia per als Drets Humans, qui en declaracions a Radio Caracol ha dit que són una quarantena els pobles en risc. Segons Howland, els projectes miners en territoris indígenes poden provocar el desplaçament dels seus habitants, que "se'n van cap a la ciutat, es perd la seva cultura, es perd la seva llengua" i, finalment, "es perd el poble propi".

Les declaracions de Howland se sumen a les dades sobre les quals insisteix fa temps l'Observatori per a l'Autonomia i els Drets dels Pobles Indígenes de Colòmbia (ADPI), radicat a Barcelona, i que des de 2010 manté que hi ha 35 grups autòctons colombians que es troben en risc de desaparició. El Tribunal Constitucional de Colòmbia va admetre el 2009 que els pobles en perill eren 34, i l'any següent encara en va afegir un més.

I per la seva banda, l'Organització Nacional Indígena de Colòmbia (ONIC) xifrava l'any passat en 65 els pobles indígenes en risc de desaparició. Segons aquest organisme, les amenaces per a aquests pobles, més enllà de la mineria, són el conflicte armat que pateix el país des de fa dècades, "l'empobriment, la discriminació i l'abandonament institucional".

L'ONIC apuntava llavors que l'Estat colombià hauria de "prohibir", de forma "cautelar", "l'explotació per part de tercers de qualsevol recurs d'extracció", i també anul·lar "els títols miners i altres títols de concessions per a extracció de recursos".

Fam i pobresa en determinades comunitats

Un exemple del que apunta l'ONIC, entre tants d'altres, el donen les comunitats residents a la península de la Guajira, al nord de Colòmbia, pertanyents als pobles wayuu, wiwa, kogui, arhuaco i kankuamo: durant els darrers sis anys, hi han mort de fam 278 infants, la majoria dels quals membres d'aquests pobles. El febrer passat, l'oficina del defensor del poble de Colòmbia apuntava que fins a 40.000 indígenes estaven amenaçats per la fam a la Guajira. El defensor del poble deia que la situació estava especialment empitjorada pel tancament de la frontera entre Colòmbia i Veneçuela: "Per raons geogràfiques, existeix una gran dependència per part de les comunitats locals dels aliments i béns de Veneçuela".

(Imatge: una comunitat emberá, al Chocó, nord-oest de Colòmbia / fotografia: Geya García.)