Notícia

Barzani demana al Parlament sud-kurd que formi una comissió electoral per al referèndum d'independència

El president diu que la votació s'ha de fer els propers mesos, i assegura que la independència "té suport internacional" · El primer ministre iraquià assegura que els kurds no tenen dret a celebrar un referèndum · Barzani reitera que els soldats sud-kurds no es retiraran de Kirkuk

El president del Kurdistan del Sud (Iraq), Masud Barzani, ha demanat aquest matí al Parlament sud-kurd que formi una comissió electoral per al referèndum d'independència que el líder kurd diu que vol celebrar en els propers mesos. Barzani també ha afegit que els soldats sud-kurds (els peixmergues) no es retiraran de Kirkuk ni de les altres ciutats que han passat a control efectiu del Kurdistan del Sud durant el mes de juny. Barzani ha dit que Kurdistan del Sud "té suport internacional per a la independència" i que els països que d'entrada no hi estan a favor, "tampoc no hi estaran en contra".

Mentre que els Estats Units havien demanat al Kurdistan del Sud que no iniciés el camí de la secessió, el primer ministre d'Israel, Binyamin Netanyahu, va dir la setmana passada que els kurds mereixen tenir el seu propi estat. Netanyahu els va citar com a exemple de "nació políticament moderada i compromesa" que pot formar part d'un eix regional de cooperació al Pròxim Orient.

Al-Maliki diu que no

El primer ministre de l'Iraq, Nuri al-Maliki, deia ahir mateix que els kurds ni tenen dret a celebrar un referèndum d'independència, ni es poden quedar amb les ciutats -Kirkuk la principal- que han posat sota el seu control després de la retirada de l'exèrcit iraquià de bona part del nord de l'Iraq: "Ningú no té dret d'aprofitar els esdeveniments que han tingut lloc per a imposar un fait accompli", ha dit.

La realitat, però, és que Al-Maliki es troba en una situació d'extrema feblesa política. Dimarts, els parlamentaris àrabs sunnites i kurds del Parlament de l'Iraq van abandonar el plenari quan la majoria àrab xiïta no va ser capaç de proposar un candidat per a rellevar Al-Maliki al capdavant del govern.

L'Iraq, dividit de facto

El país del qual parla Al-Maliki, de fet, ha deixat d'existir sobre el terreny. El Kurdistan del Sud actua a gairebé tots els efectes com a estat independent de facto, mentre que el nord i l'oest de l'Iraq es troba en mans de diversos grups armats de majoria sunnita -el més prominent dels quals l'Estat Islàmic, que hi ha proclamat un califat.