Notícia

La milícia kurda malda per aturar l'ofensiva de l'Estat Islàmic a Kobanê

Combats intensos entre les YPG i els gihadistes al sud i a l'oest de la ciutat · Les autoritats del cantó de Kobanê fan una crida a la mobilització general · El territori és clau per a la connexió entre els tres cantons del Kurdistan Occidental

Els combatents de les Unitats de Defensa Popular (YPG, sigles en kurd) resisteixen des del 2 de juliol l'ofensiva que l'Estat Islàmic està duent a terme al cantó de Kobanê, al sector central del Kurdistan Occidental (Síria). El govern de Kobanê ha fet una crida a la mobilització general. Fonts kurdes apunten que, en la seva ofensiva -de moment concentrada al sud i a l'oest de Kobanê-, els gihadistes estan emprant material militar capturat a l'exèrcit iraquià, que el mes de juny va retirar-se d'àmplies zones del nord de l'Iraq.

Les autoritats de Kobanê informaven divendres que un centenar de membres de l'Estat Islàmic havien mort davant la resistència de les YPG. No hi ha dades sobre les baixes patides per la milícia kurda, però el cantó de Kobanê sí que ha indicat que moltes persones s'han vist obligades a fugir dels seus pobles a causa del foc de morter llançat pels gihadistes.

El cantó de Kobanê és un dels tres (en color groc al mapa, original de Thomas van Linge) que es van proclamar autònoms al Kurdistan Occidental aquest mes de gener. Segons explica el periodista Amed Dicle en aquesta anàlisi, el control de Kobanê és fonamental per als kurds, donat que és aquest territori l'únic que permet -amb moltes dificultats, i a través de territori no controlat per les YPG- mantenir el contacte entre els tres cantons kurds: Efrîn a l'oest i Cizîre a l'est. Aquest darrer fa frontera amb el Kurdistan del Sud (Iraq).

La setmana passada, l'Estat Islàmic va proclamar el naixement d'un califat que agrupa tots els territoris controlats per aquest grup gihadista a Síria i a l'Iraq. Segons l'Estat Islàmic, el Kurdistan Occidental també ha de formar part d'aquest califat.

(Fotografia: el ministre de Defensa de Kobanê, Ismet Hesen, visita milicianes ferides als combats / imatge de Hîwa Dîlan.)