Notícia

Maoistes i madheshis s'alien perquè el Nepal reconegui l'autodeterminació i implementi el federalisme ètnic

L'Assemblea Constituent prepara una nova Constitució · Els dos partits principals del Nepal rebutgen la proposta perquè creuen que podria conduir a la desintegració del país · L'aliança acusa les dues grans forces de voler mantenir l'statu quo

El Partit Comunista Unificat del Nepal (maoista), el Partit Federal Socialista i cinc partits polítics dels pobles madheshis del Terai (sud del Nepal) han format una aliança política per tal que el federalisme ètnic, l'autogovern i el dret a l'autodeterminació siguin recollits a la nova Constitució. Els dos partits majoritaris del país, però, continuen rebutjant aquests principis, i treballen per a aprovar la Carta Magna abans que acabi 2014 sense incorporar-los.

Els maoistes, els federalistes socialistes i els madheshis consideren que cada grup ètnic principal hauria de comptar amb el seu propi estat federat dins d'un Nepal unit. L'objectiu, segons el president dels maoistes, Pushpa Kamal Dahal, és garantir que el nou Nepal tingui en compte els interessos dels pobles, de les comunitats indígenes, de les minories religioses i de les dones.

L'aliança de set partits considera que els dos partits polítics principals del país (el Congrés Nepalès i els marxistes-leninistes del Partit Comunista del Nepal) volen aprovar una Constitució perquè es mantingui l'statu quo imperant fins ara. Segons l'aliança, aquest statu quo implica continuar marginant els pobles no hegemònics i que es continuï concentrant el poder a la capital, Katmandú.

L'Assemblea Constituent debat l'estructura de l'Estat nepalès

Però l'aliança de set partits ho tindrà difícil per a fer passar les seves propostes. El Congrés Nepalès i el Partit Comunista del Nepal tenen una majoria absoluta molt còmoda a l'Assemblea Constituent, que aquestes setmanes està debatent sobre quina ha de ser l'estructura de l'Estat nepalès. Hi ha acord per a un Nepal federal, però ni el Congrés ni els marxistes-leninistes volen que els estats federats estiguin basats en les ètnies principals, sinó més aviat en conceptes geogràfics.

A més, els dos partits principals també es neguen a reconèixer el dret a l'autodeterminació dels estats constituents, explica The Himalayan Times: diuen que fer-ho podria conduir a la desintegració de l'Estat nepalès.

Després d'enderrocar la monarquia el 2008, el Nepal va escollir una primera Assemblea Constituent, encarregada de redactar una Constitució de caràcter federal. La proposta no va reeixir, i el 2013 es va votar una segona Assemblea Constituent, que és la que ara intenta posar-se d'acord per a redactar la Carta Magna. Els diputats han promès de tenir-la enllestida aquest 2014, però a la pràctica disposen d'un mandat de quatre anys.

L'aliança de set partits tot just té 121 dels 601 escons de l'Assemblea Constituent. El Congrés compta amb 196 escons, i els marxistes-leninistes, amb 175. Però els partits de l'aliança diuen que no seria legítim pactar una nova Carta Magna que no els tingués en compte també a ells.

(Imatge: la bandera del Nepal / imatge de MShades / Chris Gladis.)

Més informació: