Notícia

La crisi constitucional de Kosovo s'agreuja

L'oposició aconsegueix la presidència de l'Assemblea i manté l'objectiu de desallotjar Thaçi del govern kosovar · El partit de Thaçi diu que no reconeixerà "un procés il·legal, antidemocràtic i anticonstitucional"

El governamental Partit Democràtic de Kosovo (PDK) es veu cada cop més a prop de perdre el poder després que, ahir, tres partits opositors (LDK, AAK i Nisma) van pactar per a designar Isa Mustafa, de la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK), com a nou president de l'Assemblea. És la primera concreció de l'aliança que l'oposició kosovar havia anunciat just després de les eleccions del passat 8 de juny, i que pot acabar comportant que el primer ministre Hashim Thaçi (PDK, imatge esquerra) hagi d'abandonar el govern.

Però si hi ha canvi de govern, no serà un procés suau. El PDK va ser el partit més votat a les eleccions i té dret a intentar formar govern, segons va sentenciar recentment el Tribunal Constitucional. El problema per al partit de Thaçi és que només disposa de 37 escons d'un total de 120, i no té aliats.

Si el PDK no pot formar govern, va dir el Tribunal, llavors la presidenta de la república, Atifete Jahjaga, podrà encarregar la constitució del nou executiu a un altre candidat. Les tres forces opositores sumen 47 escons, i estan convençudes que un candidat sorgit de les seves files -probablement Ramush Haradinaj, de l'AAK- pot aconseguir altres suports -ja sigui el de Vetëvensdosje com el dels partits de les minories- per a arribar a la majoria absoluta.

Però la Constitució de Kosovo, com explica aquesta anàlisi, és ambigua en aquest punt: no queda clar si el segon candidat a formar govern també ha de ser del mateix partit -el PDK, en aquest cas- o no. El PDK diu que el segon candidat també ha de sortir de les seves files, mentre que els partits opositors argumenten que això seria absurd.

La sessió d'ahir va acabar amb els diputats del PDK abandonant la cambra i anunciant que també duran la nominació d'Isa Mustafa al Tribunal Constitucional. El PDK va endurir el llenguatge usat en les setmanes anteriors, i va assegurar que "no reconeixerà les decisions que vinguin un procés il·legal, antidemocràtic i anticonstitucional".

Uns i altres són partidaris de mantenir el rumb cap a la UE

Les diferències entre uns i altres no sorgeixen de la seva ideologia: els quatre partits que es disputen el poder són tots de centredreta i partidaris d'avançar en l'associació i posterior integració de Kosovo a la Unió Europea. Només Vetëvendosje té una línia clarament diferenciada: manté un programa de centreesquerra i és molt crític amb el paper de les institucions europees i internacionals a Kosovo.

Els partits opositors diuen, en essència, que els dos mandats de Thaçi han estat marcats per una corrupció rampant i la incapacitat de millorar els indicadors econòmics del país. En aquest marc, diuen, cal desallotjar el PDK de l'executiu.