Entrevista

"Rojava podria ser un model per a tot Síria"

Salih Muslim

Líder del Kurdistan Occidental i copresident del PYD

ENTREVISTA. El líder del Kurdistan Occidental i copresident del PYD Salih Muslim diu que els kurds mantenen bones relacions amb "totes les comunitats de Síria" i alerta que "les forces que donen suport a l'EIIL" tenen plans "per a destruir i evacuat Rojava" · "Tenim l'oportunitat històrica de reconstruir les relacions entre entre les nacions originàries de Mesopotàmia"

- Vist des d'un punt de vista històric, la creació d'un Kurdistan Occidental -o Rojava, com és denominat en kurd- és un esdeveniment nou a la regió. Una de les coses més interessants és el fet que el lideratge del Kurdistan Occidental presenta el procés com a no exclusivament kurd, sinó multiètnic, incloent-hi els assiris, els àrabs i altres pobles. Quin és l'objectiu del procés?

- Creiem en les nacions de Mesopotàmia, que han estat vivint juntes durant milers d'anys. Kurds, siríacs, armenis, àrabs i altres minories són les nacions originàries de Mesopotàmia. Creiem que Mesopotàmia és un jardí i que totes aquestes nacions en són les flors: pobles iguals i originaris. S'han comès molts errors, especialment al segle XX, per exemple quan l'Acord Sykes-Picot va dividir Mesopotàmia en quatre països -Síria, Turquia, Iraq i Iran. Creiem en Rojava, tenim l'oportunitat històrica de reconstruir les relacions entre aquestes nacions originàries, genuïnes i iguals en aquesta regió multinacional. Estem treballant d'acord amb aquesta creença, i [volem] fer-ho d'una forma democràtica, moderna i secular. No ens prenem les altres nacions simplement com una declaració: haurien de compartir-ho tot amb nosaltres en l'administració democràtica de Rojava. Estan compartint les unitats de defensa, l'Asaysh, el sistema judicial, l'escola, i l'assiri i l'àrab hi han esdevingut llengües oficials, al costat del kurd.

- Sent que de vegades és més difícil de construir relacions amb altres sectors del poble kurd que amb els àrabs i els assiris al Kurdistan Occidental? Vull dir que els cantons del Kurdistan Occidental de vegades troben dificultats per a estar bé amb el govern del Kurdistan del Sud (Iraq).

- Tenim punts de vista una mica diferents amb el principal partit del Kurdistan del Sud, el PDK, però no tenim cap problema amb el poble kurd d'allà ni amb altres partits que ens estan donant suport i que ens fan costat, com l'UPK, Gorran, el Moviment Islàmic... No tenim problemes amb ells. Els problemes amb el PDK es resoldran aviat, si la gent es convenç de la unitat, i viuen uns al costat dels altres. Per tant, aquest no és el problema principal, per a nosaltres. Potser les condicions a Rojava són una mica diferents de les condicions al Kurdistan del Sud, i per tant tothom hauria de respectar les condicions i la voluntat del poble kurd de l'altre costat. I això és el que estem fent.

- El Kurdistan Occidental ara lluita una batalla molt dura contra l'Estat Islàmic (EI, o EIIL) a Kobanê, el qual fa diverses setmanes que és atacat. Per què pensa que els suports estrangers de l'EI els ajuden d'una forma o una altra, i per què haurien d'estar interessats d'atacar els cantons del Kurdistan Occidental?

- Perquè moltes forces que donen suport a l'EIIL no volen acceptar que els kurds siguin a Rojava. Tenen plans per a destruir i evacuar Rojava.

- Les poblacions incloses?

- Volen el [nostre] poble fora de Rojava. Estan intentant fer el que ja van fer el 1991 al Kurdistan del Sud, quan l'àrea va ser evacuada i reemplaçada de nou. Estan intentant fer el mateix a Rojava. Ens estem defensant.

- Qui creu que és el suport principal de l'EI per a aquest objectiu?

- Creiem que l'EIIL és una mena d'eina creada per altres països. És una branca d'Al Qaida, i tothom sap qui va crear Al Qaida. L'EIIL hi està relacionat. Dins de l'EIIL tens molts, molts corrents. Alguns d'ells obeeixen Turquia, d'altres el règim de Síria, d'altres l'Aràbia Saudita, els qatarians... Tot i així, principalment qui va crear l'EIIL van ser els països occidentals, i especialment l'OTAN, que va crear Al Qaida a la dècada de 1980 per als seus propòsits. L'EIIL és una branca d'això. I ara potser està fora de control.

- Vostè ha dit abans que és possible una millor relació amb el PDK al Kurdistan del Sud. Però el PDK té relacions estretes amb el govern turc. Com es pot combinar aquest partenariat privilegiat entre el PDK i Turquia, d'una banda, amb una millor relació entre el Kurdistan Occidental i el PDK?

- Estem parlant de coses normals: és normal tenir bones relacions amb totes les nacions de l'Orient Pròxim, amb els kurds del Kurdistan del Sud -perquè som germans i una nació-, i evidentment també voldríem tenir relacions molt amistoses amb Turquia, també, perquè compartim una frontera d'uns 900 quilòmetres de llarg i en ambdues bandes de la frontera hi ha comunitats kurdes. Estem obligats a tenir bones relacions amb ells.

- Però no sempre és així.

- No ens importa que el Kurdistan del Sud tingui relacions amb Turquia. Però aquestes relacions no haurien d'anar contra el poble kurd a Rojava. Estem per la pau, l'amistat i la germanor.

- Quins suports estrangers tenen els cantons del Kurdistan Occidental? Disposen del suport d'altres governs?

- Fins ara no tenim cap suport fora del poble kurd, que ens ha fet costat des de les quatre parts del Kurdistan i des de la diàspora. Ens donen ajuda humanitària, i ens ajuden per vies polítiques i diplomàtiques... Però dels governs, no en tenim cap suport.

- Algun dia, esperem que la guerra de Síria acabarà. Sigui quin sigui el futur govern de Síria, quina és la seva idea sobre les relacions que els cantons del Kurdistan Occidental haurien de tenir-hi: un partenariat, l'opció d'aconseguir la independència kurda...?

- Som part de Síria. Tenim molt bones relacions amb totes les comunitats de Síria: alevis, drusos, ismaïlites, cristians... Respectem tothom i tothom ens respecta. L'altra cosa que creiem és que Síria ja no serà mai més l'antiga Síria: hauria de canviar. Serà descentralitzada, potser una mena de federació, o autonomies, on tots aquests pobles puguin ser reconeguts i viure junts en una Síria unida. El nostre model [de Rojava] podria ser un model per a tot Síria. Esperem una Síria unida, democràtica i plural, on tothom respecti tothom. La dictadura passada ja no pot existir.

- Però vostè voldria que aquesta Síria democràtica i descentralitzada també permetés al Kurdistan Occidental de mantenir relacions amb els altres Kurdistans. Com ho concep?

- Evidentment que ho volem. A llarg termini, estem treballant per un confederalisme democràtic a l'Orient Pròxim, on tothom pugui estar com a la UE, on totes les nacions viuen juntes i han tret les fronteres: pots anar d'Espanya a Finlàndia sense fronteres. Potser pots dir que és impossible, però és un somni bonic pel qual treballar.

- A l'Orient Pròxim és evident que hi ha una potència principal, que és Israel, que té l'exèrcit més fort -juntament amb Turquia- i la influència més gran al món. Quan el Kurdistan del Sud va anunciar que celebraria un referèndum d'independència, l'únic govern que va donar suport obertament a la decisió va ser el de Binyamin Netanyahu. Però quina és la seva percepció sobre la posició d'Israel en relació amb el procés del Kurdistan Occidental?

- Fins ara no tenim posicions clares [d'Israel] respecte de Rojava. Si Israel parla sobre democràcia, hauria d'implementar-la també a les seves terres, i vull dir respectant els drets dels palestins. Si parlen sobre el suport a la independència de la nació kurda, també haurien d'acceptar un dret similar per als palestins. Estan atacant Gaza, matant la gent... Haurien de pensar en una via democràtica, incloent-hi els palestins. La mentalitat antiga de resoldre els problemes a través de l'ús de la força és passada, no és acceptable. Els problemes s'haurien de resoldre de forma democràtica amb totes les nacions. És l'única forma de tenir condicions més estables a l'Orient Pròxim.

- Els governs del Kurdistan Occidental tendeixen a subratllar el rol que les dones estan tenint en les unitats de defensa, en els consells de govern...

- Les nostres dones estan lluitant pels seus drets i per a compartir la construcció de la nació. Les dones kurdes ara comparteixen totes les organitzacions amb els homes. És un contracte social que va ser aprovat pels consells de les àrees sota administració democràtica, d'incloure almenys un 40% de membres de cada gènere, fossin dones o homes. Per suposat que les dones ara són capaces de defensar-se, de defensar la seva societat a través de les YPJ -unitats de defensa de les dones-, i en la societat comparteixen totes les organitzacions incloent-hi el partit PYD, que té un sistema copresidencial encapçalat per Asya Abdullah i per mi mateix. Asya [Abdullah] ara mateix es troba a Síria, però ha estat durant un temps a Europa, fent contactes... Creiem en una societat així. La vida no és bona sense les dones. Volem veure les dones al nostre costat sempre. Sentim que una feina que no tingui cap dona al costat no és completa, o hi ha alguna cosa equivocada.

David Forniès