Notícia

Amnistia: la "neteja ètnica" per part de l'Estat Islàmic a l'Iraq és "de proporcions històriques"

L'organització prodrets humans parla de 830.000 persones fugides i de "centenars, possiblement milers" de morts i segrestats · Un dels punts crítics és Sinjar, una localitat de majoria jazidita conquerida fa un mes per l'EI · Les milícies del Kurdistan Occidental entrenen alguns jazidites refugiats per a enfrontar-se als gihadistes i recuperar Sinjar

El darrer informe d'Amnistia Internacional sobre l'Iraq, publicat ahir, afirma que l'Estat Islàmic (EI) ha dut a terme una "neteja ètnica de proporcions històriques al nord de l'Iraq". Els gihadistes han comès aquest crim "matant o segrestant centenars, possiblement milers" de persones, "i forçant-ne més de 830.000 a fugir de les àrees" controlades per l'EI des del mes de juny d'enguany. La majoria de les persones fugides, explica l'informe, s'han refugiat al Kurdistan del Sud (territori autònom de l'Iraq).

L'organització prodrets humans apunta que la neteja ètnica s'ha concentrat contra les minories ètniques i religioses de la província de Nínive, bona part de la qual es troba en mans de l'EI. L'informe diu que, de les comunitats "assíries cristianes, turcomanes xiïtes, shabaks xiïtes, jazidites, kakais i mandees" de la regió ja només hi queden "aquells que no van poder fugir".

La resistència a Sinjar

Un dels punts crítics és la zona de Sinjar, una localitat del Kurdistan del Sud predominantment jazidita. Els jazidites són un grup de llengua kurda que professa una religió pròpia, el jazidisme. Els gihadistes de l'EI van organitzar una ofensiva contra Sinjar al principi d'agost i van ocupar-la. El que va seguir a l'ocupació va ser la matança d'almenys centenars de jazidites i l'expulsió de vora 50.000 persones a les muntanyes del voltant. Assetjats a la muntanya, els jazidites van poder evitar la mort gràcies a un corredor obert per les milícies del Kurdistan Occidental (Síria), les YPG-YPJ.

És al Kurdistan Occidental que alguns jazidites estan rebent instrucció militar per a enfrontar-se a l'EI a Sinjar i mirar de recuperar la seva localitat. Aquest article de The Telegraph signat des de Derik (Kurdistan Occidental), recull que més de 1.000 persones han ingressat a les Unitats de Resistència de Sinjar i estan sent entrenades per les YPG-YPJ. L'article se centra en les dones que han ingressat a les Unitats de Resistència de Sinjar.

Més informació: