Notícia

Criden a fer una marxa per la reunificació de Bretanya "amb cinc cops més de manifestants"

Partits i associacions volen mostrar als parlamentaris francesos el suport al retorn del Loira Atlàntic a Bretanya · El Senat reprèn aquesta tardor els debats sobre la reorganització territorial de França · Els presidents de les regions, oposats al govern per les dates de les properes eleccions regionals

Les associacions i els partits favorables a la reunificació de Bretanya volen posar la qüestió a l'agenda dels diputats i senadors de la República Francesa que, aquesta tardor, han de reprendre els debats -començant pel Senat- sobre la reorganització territorial de l'estat. Una reorganització que, com us hem anat explicant a Nationalia, està sent molt controvertida, no només a Bretanya sinó també a Alsàcia, a la Catalunya del Nord i a Savoia.

Així és que, per tercer cop aquest 2014, entitats i partits convoquen els bretons a Nantes el 27 de setembre per a reclamar una Bretanya reunificada. És a dir, amb el departament del Loira Atlàntic -ara pertanyeny a la regió del País del Loira- retornant a Bretanya. Com és habitual, les organitzacions Bretanya Reunida i 44=Breizh i els partits Unió Democràtica Bretona i Partit Bretó convoquen a una manifestació que demanen que es faci "amb cinc cops més de manifestants" que en les ocasions anteriors. Una mostra que els convocants volen redoblar la pressió sobre els parlamentaris.

A banda, també s'han sumat a la crida altres entitats del país, com la coordinadora cultural associativa de Bretanya, Kevre Breizh, amb 50.000 socis. Kevre Breizh també s'havia unit a la convocatòria anterior, moment en el qual la coordinadora destacava la coherència de reclamar una Bretanya reunificada, alhora que demanava als diputats francesos la transferència a les institucions bretones de competències en matèria de cultura, educació, llengua, esports i desenvolupament econòmic i social.

Un problema també de dates

I a banda dels descontentaments que ha generat la proposta del govern francès per a reorganitzar el mapa territorial, l'executiu que encapçala Manuel Valls es troba en un altre embolic, en aquest cas de dates. Les eleccions regionals s'han de fer el 2015, i el govern vol que es facin abans de l'estiu per a fer-les coincidir amb les departamentals. Però la majoria de presidents de regions s'hi neguen: afirmen que les noves regions fusionades -que estan previstes al mapa proposat pel govern- no estaran llestes per a treballar de forma conjunta abans de final de 2015 i que, per tant, les eleccions no s'han de fer al juny. El govern admet, fins i tot, que el Consell Constitucional "té reserves" sobre el projecte, escriu La Tribune.