Notícia

Els moviments de l'Azawad inicien la segona ronda de negociacions amb Mali cercant un "estatut específic"

Les converses, sota l'ègida d'Algèria, reuneixen el govern malià i sis grups azawadians · Les organitzacions politicomiliars de l'Azawad signen un acord per a posar fi a les hostilitats entre elles · Mali defensa una descentralització sense institucions autonòmiques

Diversos grups politicomilitars de l'Azawad i el govern de Mali han iniciat aquesta setmana la segona ronda de negociacions, sota els auspicis d'Algèria, per tal de trobar una solució al conflicte d'aquest territori del nord de Mali. Tres dels moviments azawadians (l'MNLA i l'HCUA, de majoria tuareg, i l'MAA, de majoria àrab) van adreçar-se ahir als participants en la segona fase del procés negociador, a Alger, demanant un acord que permeti "al poble de l'Azawad de prendre les regnes del seu destí a través d'un estatut específic".

Les característiques i continguts d'aquest "estatut específic" allunyen, fins al dia d'avui, els moviments azawadians del govern malià. L'MNLA, l'HCUA i l'MAA renuncien a la independència de l'Azawad però a canvi volen una autonomia per a les tres províncies del nord malià (Timbuctú, Kidal i Gao). Mali, per contra, diu que està disposat a acceptar una descentralització cap a les províncies de tot el país, però es mostra reticent a la creació d'una o diverses assemblees i governs autònoms a l'Azawad.

A banda de la coordinació de l'MNLA-HCUA-MAA i de Mali, a les negociacions també participen altres grups politicomilitars de l'Azawad, coordinats entre ells i considerats pels analistes com a més propers al govern malià. Aquests grups són el CPA (de majoria tuareg i encapçalat per Ibrahim Ag Mohamed Assaleh, dissident de l'MNLA), la CMFPR (coalició de majoria songai i peul) i l'MAA dissident (de majoria àrab). El diari algerià El Watanescriu que Ag Mohamed Assaleh hauria plantejat el model del Kurdistan autònom de l'Iraq com a referent.

En mesos recents, hi ha hagut diversos episodis d'enfrontaments armats entre alguns d'aquests grups. La setmana passada a Ouagadougou (Burkina Faso), tant la coordinació de l'MNLA-HCUA-MAA com la coordinació del CPA-CMFPR-MAA dissident van signar un acord per tal de posar fi a les hostilitats entre els seus membres. Igualment, les dues coordinacions van reconèixer "la legitimitat de la lluita" de l'Azawad "des de fa més de 50 anys" per tal d'aconseguir "un estatut específic".

Cadascun d'aquests grups reflecteix divisions polítiques, ideològiques, ètniques o clàniques al si de l'Azawad i a vincles amb Mali, amb el seu exèrcit o amb estats veïns. La divisió entre els grups i -el perill de desgovern consegüent- és un dels arguments dels malians contraris a atorgar l'autonomia a l'Azawad.

(Imatge: guerrillers de l'MNLA / fotografia de Magharebia.)

Més informació: