Notícia

Salmond detecta "pànic" entre els partits contraris a la independència d'Escòcia

El Regne Unit concretarà els propers dies una oferta per a augmentar l'autonomia d'Escòcia si el país vota "no" a la secessió el dia 18 · La proposta arriba el mateix dia que una enquesta del 'Sunday Times' situa per primer cop el "sí" al capdavant de la intenció de vot · El primer ministre escocès nega cap credibilitat a l'oferta britànica

El primer ministre escocès, l'independentista Alex Salmond, creu que els partits contraris a la independència d'Escòcia -i per extensió, el govern britànic- tenen "pànic" davant de la tendència de creixement del vot independentista que les enquestes detecten des de fa setmanes. Salmond considera que els partits unionistes i la campanya del "no", Better Together, estan improvisant mesures i arguments perquè pensen que ara la victòria del "sí" és molt possible.

Salmond es refereix a l'oferta pràcticament d'última hora que el govern britànic feia ahir a Escòcia d'increment d'autonomia en el cas que els escocesos votin "no" al referèndum del dia 18. L'oferta, que es concretarà en els propers dies, inclou més competències relatives a l'estat del benestar, més capacitat sobre la recaptació d'impostos i més responsabilitats sobre la despesa pública.

El primer ministre d'Escòcia considera que aquesta oferta no té "credibilitat" perquè, de fet, el govern britànic es va negar a incloure-la com a tercera opció al referèndum. Salmond havia proposat un referèndum en què els escocesos puguessin triar entre el sí, el no i una via intermèdia consistent a augmentar notablement les competències d'Escòcia. Londres no ho va voler.

L'enquesta que posa el "sí" al capdavant

L'anunci de l'oferta britànica el va fer el ministre d'Economia del Regne Unit, George Osborne, el mateix dia que el Sunday Times publicava la primera enquesta des de l'acord sobre la data i la pregunta del referèndum en què el "sí" aconsegueix un avantatge sobre el "no". L'enquesta reflecteix que l'opció independentista assoliria el 51% dels vots a la votació que s'ha de fer d'aquí a deu dies, mentre que l'opció de mantenir Escòcia dins del Regne Unit es quedaria en el 49%.

En aquest article del mes de març us explicàvem que la campanya del "sí" tenia dues grans vies per a aconseguir retallar les distàncies que, en aquells moments, li portava el "no". Els dos grups en què s'havien de centrar els independentistes eren les dones, llavors força reticents a la independència, i els votants de classe obrera.

El president de l'institut demoscòpic que ha elaborat l'enquesta del Sunday Times, Peter Kellner, escrivia ahir que les dades del sondeig demostraven que, efectivament, els independentistes havien sabut jugar bé les seves cartes en aquest terreny. El vot al "sí" entre les dones, deia Kellner, ja està al 47%. I entre els votants de classe obrera, ja és majoritari: 56%. Kellner afegia que Salmond havia estat hàbil durant la campanya a neutralitzar la por a la independència i a convèncer els escocesos que quedar-se dins del Regne Unit els deixaria a la mercè de polítiques decidides des de Londres que Escòcia no vol. Igualment, l'analista destacava que Yes Scotland havia estat molt més efectiva a l'hora de fer arribar els seus missatges que no pas Better Together.