Notícia

Austràlia sospesa ajornar al 2017 una consulta sobre el reconeixement dels indígenes a la Constitució

El govern considera que no encara hi ha prou suport popular a la idea · El referèndum es va ajornar el 2012 pel mateix motiu · El ministre d'Afers Indígenes diu que s'estudiarà reservar escons del Parlament per als autòctons

La consulta sobre el reconeixement dels pobles indígenes a la Constitució d'Austràlia es podria ajornar fins al 2017, segons ha dit el ministre d'Afers Indígenes, Nigel Scullion. Això significa que la votació no es farà en aquesta legislatura, contràriament a allò que havia promès el govern conservador actual quan va guanyar els comicis de 2013.

Segons Scullion i el primer ministre australià, Tony Abbot, allò més important és que els australians donin un suport molt ampli a la mesura. Un suport ampli que el govern considera que encara no existeix.

És el mateix argument que va utilitzar el govern anterior, el 2012, per a ajornar el referèndum. Llavors, els laboristes deien que volien fer la consulta abans de les eleccions de 2013, però amb garanties d'èxit. Sense aquestes garanties, l'executiu va decidir de no celebrar-la.

Els membres de la campanya Recognise insisteixen que la qüestió és urgent. Argumenten que encara existeixen disposicions legals -que ja no s'utilitzen- que teòricament encara podrien justificar que els indígenes fossin exclosos de les eleccions. També recorden que la Constitució australiana mai no ha fet cap reconeixement dels indígenes, que són els descendents dels primers pobladors del país.

El terme "indígena" es fa servir a Austràlia per a incloure tant els aborígens de l'illa-continent d'Austràlia com els autòctons de les illes de l'estret de Torres.

Escons assignats als indígenes al Parlament

D'altra banda, Scullion ha anunciat que el govern estudiarà la possibilitat de reservar diversos escons al Parlament australià per als indígenes, tal com es fa a la veïna Nova Zelanda amb els maoris. Segons la senadora Jacqui Lambie, es podrien assignar el 4% dels seients parlamentaris a les comunitats autòctones.

Segons l'Oficina Australiana d'Estadística, els indígenes són 670.000 persones, equivalents al 3% de la població australiana. D'aquests, 606.000 són aborígens australians, 38.000 són illencs de l'estret de Torres, i 26.000 comparteixen ambdues identitats.