Notícia

Els rebels de Donetsk veuen positiva la llei d'autonomia d'Ucraïna però no renuncien a la independència

Els governs de les repúbliques pro-russes consideren que el seus territoris no tenen lloc dins d'Ucraïna · Kíev ofereix tres anys d'autogovern i negociar un acord posterior · La posició de Rússia serà determinant en la resolució del conflicte

Els governs de la República Popular de Donetsk i de la República Popular de Luhansk, autoproclamats independents d'Ucraïna el passat abril, consideren que la llei d'autonomia aprovada ahir per Kíev és un pas en la bona direcció. Malgrat això, els rebels prorussos afirmen que no renuncien a la independència i reiteren que no acceptaran cap estat comú amb Ucraïna.

La llei d'autonomia, que ahir va rebre el llum verd al Parlament ucraïnès, preveu que les zones controlades pels rebels de Donetsk i Luhansk gaudeixin d'un règim d'autogovern durant els propers tres anys. Entre les mesures que podran aplicar hi ha l'ús de la llengua russa, l'establiment de relacions amb províncies russes veïnes i una amnistia per als rebels combatents.

En declaracions a la BBC, el viceprimer ministre de Donetsk, Andrei Purgin, considera que la llei d'autonomia és "una invitació a la taula de negociacions", però res més. Purgin recorda que la República Popular de Donetsk està lluitant per a formar part "del món rus" i que la regió no té lloc a Ucraïna, ni tan sols si aquesta es federalitzés.

Per la seva banda, el president del Consell Suprem de la República Popular de Luhansk, Serguei Kariakin, ha declarat a Itar-Tass que la llei aprovada a Kíev "va en la bona direcció".

La llei preveu un acord final passats els tres anys d'autonomia. El pacte, segons Kíev, estaria basat en una descentralització profunda. Una proposta molt per sota del que reclamen els líders prorussos de Donetsk i Luhansk, que volen el reconeixement de les seves províncies com a estats diferents d'Ucraïna.

La posició de Rússia, determinant

La influència que Rússia exerceix sobre els lideratges de Donetsk i Luhansk és un element a tenir en compte per a analitzar les perspectives de futur del conflicte. El Kremlin ha insistit en diverses ocasions que no vol que Ucraïna es trenqui, però sí que li ha reclamat que es federalitzi. En un context així, Rússia podria cercar que Donetsk i Luhansk tinguessin dret de veto sobre les decisions d'Ucraïna en política internacional. Això podria impedir que Kíev ingressés a la Unió Europea -ahir mateix Ucraïna va ratificar l'acord d'associació amb Brussel·les.

Un altre escenari que podria considerar el Kremlin és mantenir congelat el conflicte de Donetsk i Luhansk a l'estil del de Transnístria, la república autoproclamada independent de Moldàvia ara fa dues dècades. Seria una manera indirecta d'influir a Ucraïna de la manera com ho ha estat fent a Moldàvia.