Notícia

El govern romanès descarta aplicar la proposta d'autonomia del País Székely presentada per l'UDMR

El partit hongarès de Transsilvània proposa la creació d'un consell i un govern propis · Les llengües hongaresa i romanesa serien oficials · El primer ministre de Romania diu que no està a favor "de cap mena d'autonomia" territorial

El govern romanès considera que a Romania no es pot aplicar cap proposta per a la creació d'un territori autònom per als hongaresos székelys, que viuen concentrats en tres comtats de l'est de Transsilvània. És la reacció de Bucarest a la presentació d'una proposta d'autogovern per al País Székely, que la Unió Democràtica Magiar de Romania (UDMR, principal partit de la comunitat hongaresa de Transsilvània) va presentar la setmana passada.

L'UDMR ha elaborat la proposta d'estatut d'autonomia d'acord amb una altra formació hongaresa transsilvana més petita (el Partit Cívic Magiar, PCM), amb qui va tancar els treballs de redacció el mes passat. El partit hongarès proposa una autonomia formada pels comtats de Harghita, Covasna i Mures (vegeu mapa), que tindria el seu propi consell i govern. L'hongarès i el romanès serien les dues llengües oficials del territori. La proposta de l'UDMR és que l'estatut d'autonomia sigui inscrit a la Constitució romanesa.

El govern romanès ha reaccionat a la presentació pública de la proposta d'estatut dient que "no hi ha cap possibilitat" que es pugui aprovar, en paraules del viceprimer ministre Liviu Dragnea. També s'hi ha referit el primer ministre, Victor Ponta, dient que no està a favor "de cap mena d'autonomia per a regions habitades per la minoria hongaresa".

Crítiques a la proposta de l'UDMR des de Transsilvània

El tercer partit dels hongaresos, el Partit Popular dels Magiars de Transsilvània (PPMT), ha criticat la proposta de l'UDMR perquè la troba massa poc ambiciosa. El president del partit, Tibor Toró, diu que l'autonomia del País Székely no s'hauria de basar en els límits "artificials" dels comtats de Harghita, Covasna i Mures sinó en les fronteres històriques del territori. Toró també considera inadequat que l'adopció de l'estatut estigui supeditada a una reforma constitucional.

No obstant això, el PPMT ha matisat que estaria disposat a donar suport a la proposta de l'UDMR si s'hi introduïssin canvis.

Més informació: