Notícia

Bretanya, propera estació de les consultes populars

El col·lectiu 44=Breizh anuncia una votació municipal no oficial sobre la reunificació del país per a aquest novembre · Bretanya inicia el camí cap a les consultes després que milers de persones s'hagin tornat a manifestar a Nantes · La plataforma dels referèndums populars es presenta d'aquí a un mes

Després de Catalunya, el País Basc, Sardenya i el Tirol del Sud arriba el torn de Bretanya. El col·lectiu 44=Breizh, favorable a la reunificació de Bretanya i a una autonomia incrementada, començarà a organitzar consultes populars autoorganitzades a partir d'aquest mes de novembre. Ho farà a través de la plataforma Dibab-Décidez la Bretagne, que proposa una doble pregunta en forma d'arbre -curiosament, la mateixa estructura que la del 9-N a Catalunya: "Esteu d'acord amb la creació d'una nova regió de Bretanya que integri el Loira Atlàntic i els quatre altres departaments bretons? Si és que sí, esteu d'acord amb la fusió dels consells departamentals i del Consell Regional al si d'una Assemblea de Bretanya?".

La reunificació dels quatre departaments bretons que actualment conformen la regió oficial de Bretanya amb el Loira Atlàntic -que forma part de la regió del País del Loira- és una reivindicació que el moviment bretó manté des de fa dècades. Precisament abans-d'ahir, milers de persones (13.000 segons la prefectura i 35.000 segons l'organització) van manifestar-se a la capital del Loira Atlàntic, Nantes, per tal d'exigir la reunificació. Els manifestants reclamen al Parlament i al govern francès que tinguin en compte la identitat bretona del Loira Atlàntic i recorden que una Bretanya amb cinc departaments tindria més potencial econòmic, cosa que, diuen, afavoriria empresaris i assalariats.

44=Breizh assegura que la idea d'organitzar les consultes populars ha estat assumida per "nombroses personalitats" presents a la manifestació de dissabte. Els joves de l'UDB han anunciat al seu web que donen suport a la iniciativa. La primera consulta tindrà lloc el 30 de novembre en un municipi del Loira Atlàntic, el nom del qual serà anunciat a mitjan mes d'octubre.

Dibab es presentarà el 25 d'octubre en un acte a Rennes on intervindran representants de la plataforma, dels partits Unió Democràtica Bretona i Europa Ecologia, i diversos polítics i professors arribats d'altres nacions sense estat. Entre ells, està anunciada la presència de Quim Arrufat, de la CUP.

També hi parlarà l'advocat bretó i activista prodrets humans Yann Choucq. En una entrevista amb Nationalia aquest mateix setembre, Choucq deixava entreveure la iniciativa, quan deia que "el poble bretó s'ha d'expressar" sobre la seva reunificació i sobre el seu reconeixement "amb referèndums cívics o populars, com ja s'ha fet en altres llocs".

Un camí alternatiu al parlamentari

44=Breizh s'afirma "molt escèptic sobre l'eventualitat d'una reunificació per la via parlamentària els propers mesos". El col·lectiu es refereix a la reforma del mapa territorial de França actualment en discussió al Parlament, i que ara mateix no preveu pas la reunificació de Bretanya amb el Loira Atlàntic. "Més que no pas reclamar o interpel·lar, cal autoorganitzar-se", assegura 44=Breizh.

El debat parlamentari sobre el mapa territorial francès s'ha de reprendre aquest mateix octubre, començant pel Senat. Una cambra que ha tombat a la dreta -fins ara hi havia majoria socialista- després de les eleccions parcials celebrades ahir.

(Imatge: la manifestació de Nantes d'abans-d'ahir / fotografia d'Agence Bretagne Presse.)