Notícia

Partits i associacions sobiranistes criden a la mobilització davant la suspensió del 9-N per part del TC

Hi haurà concentracions davant dels ajuntaments aquesta tarda a les set · El govern català presentarà al·legacions a la suspensió · El CATN va identificar el 2013 quatre vies alternatives si la consulta no es pot fer · L'opció preferida, segons l'organisme assessor, són unes eleccions anticipades

Els partits sobiranistes i independentistes catalans i les principals organitzacions independentistes del país han cridat la ciutadania a una mobilització avui com a mostra de suport a la celebració de la consulta sobre la independència de Catalunya. La votació va ser suspesa ahir per part del Tribunal Constitucional (TC), després que el govern espanyol hagués presentat, unes hores abans, els seus recursos contra el decret de convocatòria de la consulta i contra la Llei de consultes no referendàries.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, a través de la campanya unitària Ara és l'Hora, han convocat a les set de la tarda d'avui davant dels ajuntaments de Catalunya per a reclamar la celebració de la consulta del 9-N (a la imatge, el cartell que convoca a la concentracióco). A la crida a la mobilització s'hi han sumat els partits sobiranistes i independentistes amb representació parlamentària: CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA i CUP.

Les dues entitats, més CDC, ERC i la CUP, també han anunciat que inicien la campanya a favor del sí a la independència, independentment que el TC hagi suspès la consulta.

Vies alternatives a la consulta: què diu el CATN?

El govern de la Generalitat insisteix que la votació del 9-N s'ha de fer. El president de la Generalitat, Artur Mas, recorda que la suspensió no n'implica l'anul·lació i, de fet, el govern català presentarà al·legacions, que el TC haurà de valorar. La consulta es podria fer d'acord amb el marc legal espanyol si el TC aixequés la suspensió abans del 9-N.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), en el seu informe de juliol de 2013 relatiu a la consulta, va analitzar les "vies alternatives" d'actuació per part del govern català "en cas de no poder-se fer la consulta legal". Segons l'informe, d'alternatives n'hi ha quatre: una consulta "per vies alternatives", unes "eleccions plebiscitàries", una mediació internacional o de la UE i una declaració unilateral d'independència (DUI). El CATN desaconsella la primera de les quatre opcions i diu que les eleccions són la via "més adient per poder conèixer la posició dels ciutadans" sobre la qüestió de la independència.

Pel que fa a la DUI, i sempre segons el CATN, seria un instrument de "culminació" de la via oberta a través de les eleccions plebiscitàries. Aquesta DUI, evidentment, implicaria el trencament del marc legal espanyol. S'hauria d'aprovar al Parlament de Catalunya i no és clar que tots els partits sobiranistes, d'entrada, hi donessin suport: almenys UDC, ICV i EUiA hi han expressat reticències. També és cert, però, que els partits sobiranistes, en bloc, van rebutjar el passat juny una proposta de Ciutadans de no comprometre's a impulsar una DUI, arribat el cas.