Notícia

Els independentistes flamencs entren al govern belga i aparquen la reforma de l'estat durant cinc anys

L'N-VA forma govern amb els liberals francòfons i els democratacristians i els liberals flamencs · El francòfon Charles Michel, nou primer ministre · El nou executiu diu que prioritzarà la recuperació de l'economia i la reducció del deute públic

La Nova Aliança Flamenca (N-VA) ha arribat a un acord amb un partit francòfon i uns altres dos partits flamencs per a formar govern a Bèlgica i implementar-hi diverses reformes econòmiques i socials. El partit independentista ha verbalitzat el compromís d'aparcar la demanda d'una nova reforma de l'Estat belga durant els propers cinc anys.

A mig termini, l'objectiu dels independentistes flamencs és convertir Bèlgica en una confederació.

L'N-VA celebra demà un congrés especial per a debatre l'entrada del partit a l'executiu. Si els delegats hi donen llum verda, la formació independentista formarà part d'un govern on també hi haurà els liberals (Open VLD) i els democratacristians (CD&V) flamencs, al costat dels liberals francòfons (MR). El president de l'MR, Charles Michel, és l'escollit per a ocupar el càrrec de primer ministre. Substituirà al càrrec Elio Di Rupo: el seu partit, els socialistes francòfons, passen a l'oposició per primer cop en els darrers 26 anys.

Han fet falta gairebé cinc mesos perquè els partits es posessin d'acord per a formar govern. A les eleccions del 25 de maig, l'N-VA va obtenir el major nombre d'escons: 33 d'un total de 150. Els socialistes francòfons van quedar segons, amb 23 escons. L'N-VA va descartar formar govern amb ells o donar-los suport perquè continuessin al govern, de forma que va decidir cercar un acord amb el segon partit francòfon, l'MR, que té 20 escons.

Entre els acords del nou govern hi ha ajornar l'edat de la jubilació dels 65 anys actuals als 67 el 2030 i reduir el deute de l'Estat belga (que l'any 2013 se situava al 101% del PIB). Per tal de millorar l'economia, el president de l'N-VA, Bart De Wever, diu que el nou govern apostarà per impulsar la competitivitat de les empreses i el poder adquisitiu dels ciutadans. Per a fer-ho, es proposa d'abaixar diversos impostos.

(Imatge: Charles Michel / fotografia de UNDP.)