Notícia

Massiva mobilització independentista al Iemen del Sud mentre els rebels xiïtes avancen al nord

Exoficials sud-iemenites donen un ultimàtum a militars i funcionaris estatals per abandonar el Iemen del Sud abans del 30 de novembre · L'objectiu del grup és prendre el control del territori i proclamar-ne la independència · El Moviment Sudista pateix divisions internes · La milícia xiïta dels houthis controla o té presència a bona part del nord i de l'oest del Iemen

El Iemen del Sud es troba immers en un panorama polític i militar molt complex, l'episodi més recents del qual -aquesta setmana- han estat la gran mobilització independentista a la capital sud-iemenita, Aden, al mateix temps que el grup rebel xiïta dels houthis avança a bona part del nord i oest del Iemen. L'anunci de la formació d'un consell militar independentista afegeix encara més complexitat a la situació del país.

Dimarts 14, centenars de milers de persones es van manifestar a Aden demanant la independència del Iemen del Sud. Comptant que al territori hi viuen entre quatre i cinc milions de persones, la mobilització es pot considerar massiva.

Les manifestacions independentistes han estat habituals a Aden els darrers anys. El Iemen del Sud va ser un estat independent entre 1967 i 1990. Aquell any, es va unificar amb el Iemen del Nord. El 1994, i davant la percepció que les autoritats centrals iemenites estaven marginant el Iemen del Sud, alguns líders sud-iemenites van declarar la independència. L'exèrcit iemenita va esclafar la revolta immediatament.

Durant la manifestació d'aquesta setmana, alguns líders del Moviment Sudista han emès un comunicat demanant als funcionaris i militars iemenites que abandonin el Iemen del Sud abans del 30 de novembre. També han exigit que s'aturin les exportacions -incloent-hi les de gas i petroli- del Iemen del Sud cap al Iemen del Nord.

Un grup d'exoficials i exsoldats sud-iemenites encapçalat per Mohamed Saleh Tammah va anunciar el mes passat la formació del Consell Militar del Sud. El consell diu que vol llançar una campanya de desobediència civil al Iemen del Sud amb l'objectiu de prendre el control del país i, finalment, proclamar la independència.

Diversos mitjans iemenites i del Pròxim Orient admeten la força del sentir independentista, però alhora apunten que el Moviment Sudista pateix fortes divisions internes. Algunes de les seves faccions volen la secessió, mentre que d'altres demanen una federació laxa entre el Iemen del Sud i el Iemen del Nord. Les faccions del Moviment Sudista i altres grups que es troben més o menys en la seva òrbita estan mantenint reunions per tal de trobar un lideratge comú.

L'estat central iemenita, en dificultats greus

Mentre els independentistes proven de preparar-se per a una eventual secessió, l'estat central iemenita viu hores molt complicades. La milícia rebel xiïta dels houthis, procedent de l'extrem nord del país, controla des de fa mesos les províncies de Saada i Amran, i dimarts va aconseguir el domini parcial de la ciutat portuària d'Al-Hudaydah, a la costa de la mar Roja. Els milicians houthis van arribar ahir a les ciutats d'Ibb i Taiz, 150 quilòmetres al sud de la capital del Iemen, Sanà, que està ocupada pels houthis des del mes de setembre. L'ocupació de Sanà va comportar la caiguda del primer ministre iemenita, Mohammed Basindawa, qui ha estat substituït al càrrec per Khaled Bahah.

El nou primer ministre haurà d'implementar l'acord per a compartir el poder que van assolir el president iemenita Abdrabuh Mansur Hadi, els houthis i un grup del Iemen del Sud just després que la milícia xiïta assolís el control de Sanà. Malgrat l'acord, i segons la televisió saudita Al Arabiya, els houthis mantenen el control de facto a la capital del país.

La milícia xiïta ha de fer front ara als atacs d'Al Qaida a la Península Aràbiga. Al Qaida ha promès de defensar els iemenites sunnites -la majoria de la població- davant la milícia dels houthis.

(Imatge: la manifestació independentista d'Aden / fotografia: Saeed Alyonsi.)