Notícia

Canvi d'escenari a Kobanê: Turquia deixa passar peixmergues cap a la ciutat i els EUA lliuren armes

L'armament i els medicaments destinats als resistents kurds són una donació del Kurdistan del Sud · L'exèrcit nord-americà insisteix que les operacions a Síria estan subordinades a l'objectiu d'ajudar el govern de l'Iraq a recuperar els territoris perduts davant de l'EI

Veritable cop de teatre les darreres hores a Kobanê, la ciutat del Kurdistan Occidental (Síria) que es troba assetjada i parcialment ocupada per part de l'Estat Islàmic (EI). El ministre d'Afers Estrangers de Turquia, Mevlut Çavusoglu, ha anunciat avui que Ankara està permetent que peixmergues del Kurdistan del Sud (Iraq) travessin territori turc per a unir-se als combats contra l'EI a Kobanê. És un gir de 180 graus en relació amb l'actitud turca fins a aquest moment: Ankara blocava qualsevol ajut a la resistència kurda de Kobanê.

L'anunci arriba poques hores després que el comandament central dels Estats Units (CENTCOM, responsable de la zona del Pròxim Orient) expliqués que l'aviació nord-americana havia lliurat, llançant-los des de l'aire, medicament, armes i municions a la resistència kurda de Kobanê.

El portaveu de la guerrilla kurda de les Unitats de Protecció Popular (YPG), Redur Xelil, ha dit que l'enviament d'armes tindrà "un impacte positiu" per a la resistència de Kobanê. Xelil, però, ha advertit que amb això "no n'hi haurà prou per a decidir la batalla". Des que la coalició encapçalada pels EUA va començar a bombardejar intensament les posicions de l'EI, les YPG han aconseguit recuperar part de Kobanê, i un turó proper, de mans dels gihadistes. Però els barris orientals de la ciutat continuen ocupats per l'EI.

Lliurament des del Kurdistan del Sud

El CENTCOM ha afegit que les armes i els medicaments són provinents del govern del Kurdistan del Sud, cosa que l'executiu sud-kurd ha confirmat. Concretament, ha estat la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) qui ha enviat les armes, segons fonts del partit. El govern sud-kurd no ha confirmat aquest extrem.

L'UPK manté relatives bones relacions amb les YPG i el partit dominant al Kurdistan Occidental, el Partit de la Unió Democràtica (PYD), vinculat amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Per contra, al llarg dels darrers mesos, el PYD ha estat enfrontat amb l'altre gran partit del Kurdistan del Sud, el Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), que encapçala el president del govern sud-kurd, Massud Barzani.

El canvi d'escenari a Kobanê arriba després que el copresident del PYD, Salih Muslim, viatgés la setmana passada al Kurdistan del Sud, on es va reunir amb Barzani.

El CENTCOM insisteix que l'Iraq és l'objectiu central

El comandant del CENTCOM, Lloyd J. Austin III, insistia divendres que l'objectiu principal dels Estats Units continuava sent ajudar l'Estat iraquià a recuperar el control del seu territori, part del qual està ara en mans dels gihadistes de l'EI. Les operacions a Síria, explicava Austin, estaven subordinades a aquesta fita. És la tesi que el Pentàgon ha estat defensant al llarg de les darreres setmanes.

Segons Austin, els atacs nord-americans han fet que ara l'EI no pugui moure els seus combatents amb tanta facilitat com ho feia abans: els atacs "estan dificultant la seva capacitat de reunir i desplaçar el poder de combat", ha dit.

(Imatge: la situació del front a Kobanê / mapa elaborat a partir d'aquesta cartografia de @desyracuse.)

Més informació: