Notícia

En una visita històrica a Sèrbia, el primer ministre d'Albània demana a Belgrad que reconegui Kosovo

Edi Rama afirma que la independència de Kosovo és "una realitat innegable" que "ha de ser respectada" · El 'premier' serbi replica que esmentar el tema és una provocació · El cap de govern albanès demana un acord d'autonomia per als albanesos de la vall de Presevo

La primera visita d'un primer ministre albanès a Sèrbia en 68 anys va estar marcada per una topada entre els dos caps de de govern per l'estatus de Kosovo. El premier albanès, Edi Rama, va dir ahir, davant del seu homòleg serbi Aleksandar Vucic, que la independència de Kosovo és "una realitat innegable" i que "ha de ser respectada". Rama va afegir que la secessió kosovar ha ajudat a estabilitzar els Balcans.

La intervenció de Rama no va agradar gens a Vucic, que li va contestar en directe, dient-li que la referència a Kosovo havia estat una provocació. Rama, va dir Vucic, s'havia saltat el protocol en esmentar un tema que no estava acordat, i va apuntar que, quan visiti Tirana, també hi defensarà que Kosovo és serbi.

En declaracions posteriors a B92, Rama va negar haver defensat el projecte de la Gran Albània. El primer ministre albanès va reiterar que ell només va constatar "la realitat" de la independència de Kosovo i va assegurar que el seu govern respecta la integritat territorial de Sèrbia. Sense Kosovo, evidentment.

Autonomia per als albanesos de Presevo

La situació dels albanesos de Presevo -una vall de majoria albanesa al sud de Sèrbia- va ser l'altre assumpte controvertit que va esmentar Rama ahir a Belgrad. El primer ministre albanès va dir que aquesta comunitat és favorable al procés d'integració de Sèrbia a la Unió Europea i que es mereix que Belgrad li presti atenció. Concretament, va dir Rama, el "model" que caldria seguir a Presevo és "el de les minories sèrbies a Kosovo".

Rama es refereix a l'acord que Belgrad i Pristina van rubricar el 2013 per a la creació d'una comunitat autònoma de municipis serbis a Kosovo. Aquesta comunitat tindrà diverses competències i actualment està en preparació el seu estatut. El coordinador de l'equip que està preparant aquesta comunitat autònoma, Ljubomir Maric, diu que el model que es persegueix és similar al del Tirol del Sud, una província autònoma de la República Italiana.

(Imatge: Edi Rama / fotografia: Alboholic.)