Notícia

Netanyahu dóna suport a declarar Israel un "estat jueu" mentre la seva coalició trontolla

El primer ministre vol que la controvertida proposta formi part de les lleis fonamentals del país · Segons el Likud, "només el poble jueu té drets nacionals a Israel" · Centristes i seculars s'oposen a la versió actual de la llei · Si el govern cau, la dreta nacionalista religiosa podria esdevenir segona força

El primer ministre israelià, Binyamin Netanyahu (imatge), insisteix que donarà suport a una nova proposició de llei que declararà Israel un "estat jueu", malgrat les reticències que la mesura ha despertat en diversos sectors polítics del país. La proposta s'havia d'haver votat al si del govern aquest cap de setmana, però els desacords dins de l'executiu ho van evitar, i la ministra de Justícia, Tzipi Livni, va ajornar la decisió a diumenge 23. La proposta de Netanyahu és que el text formi part de les lleis fonamentals d'Israel -un conjunt de normes que funcionen com a base constitutional d'Israel.

El govern d'Israel està format per sis partits. El majoritari és el de Netanyahu, el Likud (dreta). La posició del primer ministre sobre la qüestió és que "només el poble jueu té drets nacionals a Israel, i això ha de ser fixat a la llei". Per Netanyahu, això no es contradiu amb el fet que a Israel "tots els ciutadans tenen els mateixos drets, independentment de la raça, el gènere o la religió".

Un dels socis del Likud al govern és Hatnuah (centreesquerra secular), el partit de Tzipi Livni. La ministra de Justícia diu que no està en contra d'una llei sobre "l'estat jueu", però sí que s'oposa a la versió que ha preparat el diputat de Likud Ze'ev Elkin. Livni assegura que aquesta versió va en contra de la Declaració d'Independència d'Israel perquè posa fi a la igualtat de drets per a tots els ciutadans i fa perillar el caràcter democràtic del país. Un altre partit del govern, Yesh Atid (centre liberal) també s'oposa a la versió de la llei preparada per Elkin.

Per contra, un altre dels socis de l'executiu, La Casa Jueva (dreta nacionalista religiosa), ha dit que no aprovar la llei sobre "l'estat jueu" faria caure el govern. El líder d'aquest partit i ministre d'Economia, Naftali Bennett, ha afegit que si no s'aprova la norma, el seu partit s'oposarà a qualsevol proposició de llei que presentin Hatnuah o Yesh Atid.

Com és evident, els partits que representen la comunitat àrab d'Israel -i que es troben a l'oposició- estan en contra de declarar Israel "un estat jueu". La major part dels àrabs israelians són musulmans o cristians.

Ascens de La Casa Jueva si hi ha eleccions anticipades

Bennett es troba en una posició de força relativa perquè les enquestes d'aquest mes li bufen a favor. Segons els sondejos, La Casa Jueva esdevindria el segon partit del Parlament israelià (17 escons, actualment 12), només per darrere del Likud (21-22, ara 20). El Partit Laborista, ara a l'oposició, seria tercer i mantindria resultats (14-15), mentre que Yesh Atid podria mantenir el quart lloc, però perdent la meitat d'escons (9-10, ara en té 19). El Parlament d'Israel compta amb 120 escons.

Malgrat que alguns partits del centreesquerra com Meretz avançarien (9 diputats, per 6 d'actuals), el resultat global seria un Parlament amb més diputats conservadors que en l'actualitat. Si volgués formar govern de nou, Netanyahu podria necessitar la incorporació d'algun dels partits religiosos que ara no formen part de l'executiu.