Notícia

El govern de Netanyahu defineix Israel com "l'estat nacional del poble jueu"

Partits centristes de l'executiu i sectors àrabs critiquen la proposició de llei, que ara ha de ser votada al Parlament · El text diu que "el dret a realitzar l'autodeterminació nacional" a Israel "és exclusiva del poble jueu" · Netanyahu defensa la proposta dient que respecta el caràcter democràtic d'Israel i els drets individuals dels ciutadans

Tres partits dels cinc que formen el govern d'Israel van aprovar ahir una proposició de llei presentada pel primer ministre Binyamin Netanyahu (Likud) que defineix Israel com "l'estat nacional del Poble Jueu", un text que ha causat una crisi profunda a l'executiu i ha aixecat crítiques de partits opositors i entitats de la societat civil. La proposta s'ha de votar ara al Parlament israelià, en primera lectura, aquest dimecres.

La proposició de llei ha estat preparada pel diputat Ze'ev Elkin (Likud), i ha tingut els vots favorables dels membres del govern dels tres partits conservadors: el mateix Likud, La Casa Jueva i Yisrael Beiteinu. Però els centristes de Yesh Atid i el centreesquerra de Hatnuah s'han negat a donar-li suport, perquè argumenten que la proposta dóna més importància al caràcter jueu d'Israel que no pas al seu caràcter democràtic. Netanyahu ho nega.

Netanyahu té raó quan diu que la proposició de llei recull que "l'Estat d'Israel és democràtic" i que "afirma els drets individuals de tots els seus ciutadans d'acord amb la llei". Els drets individuals sí, però no pas els col·lectius de la població no jueva, perquè la proposta afirma que "el dret a realitzar l'autodeterminació nacional a l'Estat d'Israel és exclusiva del poble jueu". Netanyahu diu que no entén que algú pugui defensar el dret dels palestins a disposar del seu propi "estat nacional" i alhora negar-li el mateix dret als jueus.

Crítiques dels sectors àrabs

Diversos partits i organitzacions àrabs israelians han criticat la proposta de Netanyahu. Els àrabs formen aproximadament el 20% de la població d'Israel, i en la seva majoria són musulmans i cristians.

Majd Kayyal, del Centre Legal per als Drets de la Minoria Àrab a Israel (Adalah), considera que l'aprovació final de la proposta significaria "la institucionalització del racisme, que ja és una realitat als carrers", perquè inclouria "una distinció sobre la base de la religió".

El parlamentari Ahmad Tibi i líder del partit àrab Ta'al creu que la proposició de llei demostra que la idea de "l'estat jueu i democràtic" -continguda en la Declaració d'Independència d'Israel- "és una ficció".