Notícia

El partit de Thaçi pacta una gran coalició a Kosovo i evita anar-se'n a l'oposició

El PDK forma una gran coalició amb l'LDK, que fa pocs mesos el volia desallotjar del poder · Els partits petits vaticinen que es mantindran els alts nivells de corrupció i els mals indicadors econòmics · Isa Mustafa, de l'LDK, serà el nou primer ministre

Els dos principals partits de Kosovo han arribat a un acord per a governar plegats durant els propers quatre anys, un acord que evitarà el pas a l'oposició del Partit Democràtic de Kosovo (PDK) de l'actual primer ministre kosovar, Hashim Thaçi (fotografia). El PDK ha hagut d'acceptar que el líder de la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK), Isa Mustafa, esdevingui nou primer ministre, però a canvi ha obtingut de mantenir diverses carteres, entre les quals la d'Exteriors, que ocuparà Thaçi.

L'acord arriba sis mesos després de les eleccions parlamentàries, en què el PDK va aconseguir 37 escons i l'LDK, 30. Plegats assoleixen la majoria absoluta en una cambra de 120 escons.

Amb aquest pacte, l'LDK trenca l'acord que havia anunciat poc després de les votacions per a desallotjar el PDK del govern. El partit de Mustafa havia pactat una majoria alternativa amb uns altres tres partits més petits: Vetëvendosje (16 escons), l'Aliança pel Futur del Kosovo (11) i Nisma (6). I, de fet, l'LDK i els altres tres partits havien escollit Mustafa com a president del Parlament.

El PDK va dir que la decisió era anticonstitucional, i el mes d'agost el Tribunal Constitucional de Kosovo li va donar la raó. El tribunal va sentenciar que el president del Parlament només pot ser nominat pel guanyador de les eleccions, en aquest cas pel PDK.

Davant d'aquesta situació, l'LDK va canviar de parer, va descartar la coalició amb els partits més petits i va començar a negociar amb el PDK, amb el qual finalment ha assolit un pacte.

"La corrupció florirà"

Un dels arguments principals de l'LDK i els altres tres partits per a no voler el PDK al govern era que els executius de Thaçi havien estat marcats per la corrupció i el nepotisme. També citaven la situació econòmica de Kosovo, amb un atur superior al 30% i una enorme dependència de les remeses dels kosovars emigrats, sobretot a països de la UE.

Un cop s'ha conegut el pacte per a la gran coalició, el diputat de Vetëvendosje Gllauk Konjufca ha vaticinat que "amb aquest govern la corrupció florirà". Konjufca ha acusat el PDK de robar diners dels pressupostos estatals, de comprar vots i de corrompre la missió de la UE al país (EULEX).

Segons l'índex de percepció de corrupció de Transparency International, Kosovo ocupa el lloc 110 d'un total de 175 estats del món analitzats. A Europa, només Rússia, Ucraïna, Bielorússia i l'Azerbaidjan ocupen posicions pitjors.

Donika Kada-Bujupi, diputada de l'Aliança pel Futur de Kosovo, ha dit que la nova coalició serà incapaç de portar Kosovo a la UE, de millorar l'economia o d'evitar que els joves kosovars hagin d'anar-se'n del país.