Notícia

Ofensiva kurda per a recuperar la comarca jazidita de Sinjar de les mans de l'Estat Islàmic

Els peixmergues fan retrocedir els gihadistes després d'un bombardeig massiu de la coalició encapçalada pels EUA · Milers de persones resisteixen a la muntanya de Sinjar, defensada des de l'agost pel PKK i combatents locals · El jazidisme és una religió pròpia del poble kurd

Les forces armades del Kurdistan del Sud (Iraq), els peixmergues, han llançat aquest matí una ofensiva per a recuperar la comarca de Sinjar de les mans de l'Estat Islàmic (EI), segons anuncien els digitals Rûdaw i BasNews. L'operació, que es preparava des de feia setmanes, podria resultar en la fi del setge a què milers de persones, la majoria de religió jazidita, es troben sotmeses a la muntanya de Sinjar.

Segons un comandant dels peixmergues citat per Rûdaw, les forces kurdes estan avançant ràpidament i es proposen en primera instància de controlar una cruïlla estratègica per a evitar que l'EI pugui enviar reforços a la zona.

Fonts militars kurdes han dit a BasNews que els peixmergues han recuperat cinc pobles al nord de Sinjar aquest matí, així com la carretera que va de Sinjar al pas fronterer de Rabia, sobre la frontera interestatal entre l'Iraq i Síria.

Aquesta tarda, en una actualització de la situació, Rûdaw ha precisat que els peixmergues han reconquerit set localitats al voltant de Zumar, localitat situada a uns 40 quilòmetres a l'est del pas de Rabia. El digital kurd parla de "dotzenes" de gihadistes morts i de dos peixmergues ferits.

L'agència Êzîdî Press ha informat a través del seu compte de Twitter que, abans que comencés l'ofensiva dels peixmergues, aquesta matinada la coalició encapçalada pels Estats Units ha estat duent a terme bombardejos massius contra les posicions de l'EI a la zona.

El poble de Sinjar està ocupat des del mes d'agost per milicians de l'Estat Islàmic, després que els peixmergues se'n retiressin. Però la muntanya de Sinjar, just al nord del poble, ha continuat en tot moment en mans kurdes, malgrat els intents d'assaltar-la per part de l'EI. La defensa de la muntanya ha estat encapçalada per les HPG (la branca armada del PKK), la guerrilla jazidita de les YBS i la milícia de Qassim Shesho, un jazidita local.

Van ser les HPG i la guerrilla del Kurdistan Occidental (Síria), les YPG, qui van dur a terme, també el mes d'agost, una gran operació de rescat que va permetre salvar la vida de milers de jazidites, que van poder escapar del setge de l'EI de la muntanya. Però una altra part es van quedar a la muntanya de Sinjar, fins avui.

El jazidisme, una religió kurda

El jazidisme és una religió pròpia del poble kurd, que professen entre mig i un milió de persones. Va ser fundat al segle XII i té influències islàmiques sufís i de l'antiga religió dels kurds i dels perses, el zoroastrisme.

La muntanya de Sinjar és un dels indrets sagrats dels jazidites, donat que s'hi localitzen diversos santuaris molt rellevants.

L'islamisme rigorista considera que els jazidites són adoradors del diable. Una creença que sorgeix del fet que una de les figures centrals de la fe jazidita és Melek Taus, un àngel en forma de paó que va caure a l'infern.

Els jazidites, però, distingeixen Melek Taus de la figura del diable. Entre d'altres motius, perquè segons ells, Melek Taus va ser perdonat i rehabilitat per Déu i va extingir les flames de l'infern.

A banda de Sinjar, hi ha comunitats jazidites en d'altres zones del Kurdistan del Sud, al Kurdistan Occidental, al Caucas i a la diàspora europea, especialment a Alemanya.

(Imatge: temple jazidita a Sinjar.)