Notícia

Empat tècnic entre el "sí" i el "no" a la independència, segons el CEO

El 45,3% dels enquestats rebutjarien la secessió mentre que el 44,5% hi donaria suport · La xifra suposa un increment en l'oposició a la independència · Els partits sobiranistes mantindrien la majoria absoluta combinada si es fessin eleccions anticipades

El rebuig a la independència de Catalunya creix, d'acord amb l'enquesta que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui. El "sí" i el "no" a la secessió estan ara en un empat tècnic, amb el 45,3% dels enquestats contra la independència i el 44,5% a favor. Un altre 10,3% no sap o no contesta.

A l'octubre, el CEO va publicar una altra enquesta en què el suport a la independència se situava al 49,4% i el rebuig, al 32,3%. El 8,2% deien que no ho sabien i el 6,9% afirmaven que s'abstindrien.

El president català, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueres, consideren des de fa setmanes la possibilitat d'avançar les eleccions per a convertir-les en un plebiscit sobre la independència. Però els dos polítics no han assolit un acord sobre la forma de presentar-se a aquesta votació.

Majoria sobiranista al Parlament

L'enquesta d'avui també ofereix una predicció dels diputats que obtindria cada força política en unes eleccions avançades al Parlament català. CiU tindria entre 34 i 36 escons, tècnicament empatada amb ERC, que n'assoliria entre 34 i 35. Les dues forces tindrien, per tant, majoria absoluta combinada, que quedaria reforçada amb els 7 o 8 escons que l'enquesta atorga a la CUP.

Entre les forces unionistes, Ciutadans tindria de 14 a 16 escons, el PSC 13 o 14, el PP 11 o 12 i Podem entraria per primer cop al Parlament amb un interval d'entre 9 i 11 seients.

ICV-EUiA, per la seva banda, quedaria amb 7 o 8 diputats.

L'actual distribució d'escons és aquesta: CiU 50, ERC 21, PSC 20, PP 19, ICV-EUiA 13, Ciutadans 9 i CUP 3.