Notícia

Marginades entre els marginats: les dones bantus de Somàlia estan discriminades "en tots els aspectes"

Un informe de Minority Rights Group i IIDA recull desenes de testimonis de la marginació femenina dels grups subalterns a la Somàlia actual · Les dones bantus relaten la discriminació econòmica i educativa i els insults i assetjaments que pateixen · Entre el 15% i el 20% de la població de Somàlia pertany a algun grup ètnic no somali

Les dones pertanyents a les minories estan exposades a una "doble discriminació" a Somàlia, condició que els afecta en "pràcticament tots els aspectes de les seves vides". Ho diu un report conjunt de Minority Rights Group (MRG) i una de les associacions de dones més importants de Somàlia, IIDA. L'informe reclama a les autoritats somalis i a la resta del món que prioritzin la "protecció i la integració de les dones de les minories".

Contra la percepció -força estesa- que Somàlia és un país ètnicament homogeni, les dades de diverses fonts especialitzades apunten que entre el 15% i el 20% dels seus habitants pertanyen a grups no somalis. Entre aquests, les poblacions d'origen bantu són les més nombroses i les que, segons l'estudi, pateixen una discriminació pitjor. Els bantus de Somàlia es concentren al sud del país, i molts d'ells són descendents d'antics esclaus. Parlen el mushunguli i altres llengües del grup bantu.

Testimonis de violència i discriminació

L'MRG i IIDA han recollit el testimoni de desenes de dones bantus i d'altres minories -incloent-hi grups ètnicament somalis tradicionalment discriminats pel fet de dedicar-se a determinades professions- que relaten els insults, els assetjaments i les marginacions econòmiques i educatives quotidianes que pateixen elles o els seus fills. Una doble marginació: pel fet de ser bantus, i pel fet de ser dones.

"La marginalització" d'aquestes dones, diu el report, abasta "des de l'accés a l'assistència humanitària fins a la sanitat i l'educació, passant per les oportunitats de treball o subsistència". A més, les dones que pertanyen als grups minoritzats "són especialment vulnerables a abusos com agressions sexuals, violacions en grup i altres formes d'explotació".

Aquests fets són especialment greus en un país que fa més de vint anys que pateix un conflicte armat continuat. Moltes d'aquestes dones, segons l'estudi, viuen "en camps de desplaçats o en assentaments urbans informals", i sovint són el cap de família donat que els seus pares o marits -recordem que Somàlia és una societat molt patriarcal- han mort, en força casos a causa de la guerra. Per a aquestes dones, "les oportunitats de treball o subsistència són poques, i estan limitades sobretot a treballs manuals molt mal pagats".