Notícia

Mali i dues coalicions armades de l'Azawad signen un alto el foc previ a una nova ronda de negociacions

Les parts en conflicte es comprometen a alliberar detinguts i a aturar "totes les formes de violència" · El cessament de les hostilitats ha d'aplanar el camí per a una quarta ronda de negociacions · Una de les dues coalicions vol una autonomia molt àmplia per a l'Azawad, mentre que el govern i l'altra coalició s'hi neguen

El govern de Mali i dues coalicions armades de l'Azawad -la Coordinació i la Plataforma- van signar ahir a Alger un acord d'alto el foc amb la vista posada a facilitar una nova ronda de negociacions que desemboqui en un acord de pau. La mediació entre els grups, des de l'any passat, l'encapçala Algèria, i té la participació de diverses organitzacions internacionals com les Nacions Unides, la Unió Africana i la Unió Europea.

Les parts en conflicte s'han compromès al cessament de "totes les formes de violència" i a implementar "mesures de confiança, sobretot l'alliberament de les persones detingudes".

L'acord d'alto el foc ha de servir per a aplanar la quarta ronda de negociacions entre les parts, que s'espera que comenci durant les properes setmanes a Alger.

No és el primer cop que se signa un acord d'alto el foc. El juny passat se'n va pactar un altre, que després va ser violat.

Tres anys d'enfrontaments armats

El conflicte de l'Azawad va esclatar al principi de 2012, quan un grup majoritàriament tuareg i laic, l'MNLA, va conquerir pràcticament tot el nord de Mali i el va proclamar independent. Però el mes de juny, tres grups islamistes -Ansar Dine, AQMI i MUJAO- van expulsar l'MNLA de les ciutats principals. Al principi de 2013, una operació internacional comandada per França va expulsar els islamistes, que d'ençà han mantingut bases a les zones desèrtiques i que esporàdicament llancen atacs armats.

A partir de l'operació francesa, l'exèrcit de Mali ha recuperat una part del territori de l'Azawad. Però una altra part ha quedat en mans de l'MNLA i dels seus aliats autonomistes -l'MAA, grup de majoria àrab, i l'HCUA, de majoria tuareg i islamista. Una altra zona està controlada per guerrilles aliades amb el govern malià -com el GATIA, grup de majoria tuareg oposat a l'MNLA.

Des del principi d'enguany, l'MNLA i l'MAA, d'una banda, i el GATIA, de l'altre, s'han estat enfrontant pel control de diverses ciutats i pobles, sobretot de l'estratègica localitat de Tabankort.

Diferències sobre el futur de l'Azawad

L'MNLA, l'MAA i l'HCUA, agrupats a la Coordinació amb uns altres dos grups menors, reclamen un ampli autogovern per a les províncies azawadianes de Timbuctú, Gao i Kidal. Una de les propostes de la Coordinació és que Mali esdevingui un estat federal format per dues unitats constituents: Mali al sud i l'Azawad al nord.

Aquesta proposta és rebutjada pel govern de Mali i per les seves milícies aliades, les quals s'agrupen en la coalició de la Plataforma. A banda del GATIA, en formen part la CMFPR -majoritàriament peul i sonrai- i un grup dissident de l'MAA. Aquests grups només acceptarien un procés de descentralització o, a tot estirar, una autonomia limitada.

AQMI, Ansar Dine i MUJAO -ara reconvertit a Al-Mourabitoun- no participen pas a les converses d'Alger, i estan considerats per les diferents parts en conflicte com a grups territoristes.

(Imatge: dos guerrillers de l'MNLA.)

Més informació: