Notícia

Almenys 90 cristians assiris segrestats per l'Estat Islàmic al Kurdistan Occidental

Dues persones executades pel fet de “tenir tractes amb els kurds” · Els gihadistes duen a terme una ofensiva a la vall de Khabur, al cantó de Cizîre · La milícia assíria (MFS) i la kurda (YPG) combaten plegades per a fer retrocedir els islamistes

L'Estat Islàmic (EI) ha segrestat almenys 90 cristians assiris al cantó de Cizire, el més oriental dels tres que formen el Kurdistan Occidental (Síria). El segrest ha tingut lloc a la vall de Khabur, on els islamistes van iniciar ahir dilluns una ofensiva contra les forces que defensen el cantó.

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans (SOHR), almenys 56 assiris han estat segrestats a Tal Shamiram, el mateix que ha passat amb "dotzenes d'assiris" a Tal Hermez. La mateixa font apunta que l'EI ha executat dues persones a Ghibsh pel fet de "tenir tractes amb els kurds".

El setmanari Newsweek diu que els segrestats poden ser més de 100, i afirma que l'EI ha demanat a les forces kurdes que alliberi presoners islamistes a canvi de deixar en llibertat els assiris.

L'agència assíria AINA informa que, en l'ofensiva, l'Estat Islàmic ha destruït diverses esglésies assíries. Entre aquestes hi ha el temple de Mar Bisho (fotografia), al qual els gihadistes han calat foc, sempre segons AINA.

El cantó de Cizîre està defensat per les milícies kurdes de les YPG i les YPJ i la milícia assíria del Consell Militar Siríac (MFS). L'MFS reconeixia ahir que l'Estat Islàmic ha conquerit diversos pobles a la vall de Khabur, i que les seves forces juntament amb les YPG, la policia assíria (el Sutoro) i un grup de guàrdies locals estan fent front als islamistes perquè no avancin més.

Podeu veure un mapa detallat de Khabur, amb els pobles ocupats per l'EI, en aquest enllaç.

L'atac de l'EI a Khabur arriba un dia després que les YPG i l'MFS duguessin a terme una ofensiva a la regió de Tal Hamis, també al cantó de Cizîre, que va obligar els gihadistes a retirar-se de 22 localitats.

Un assentament de 80 anys d'història

Els assiris es van instal·lar a la vall de Khabur a la dècada de 1930. Es tractava de famílies que havien estat expulsades de la regió de Hakkari, al Kurdistan del Nord (Turquia). Abans de la guerra actual, s'estimava que la població assíria a Khabur estava al voltant de les 20.000 persones. L'assentament principal és Tal Tamir.

Altres territoris del Kurdistan Occidental també tenen poblacions assíries més petites, incloent-hi la ciutat de Qamishli. El 2014, les autoritats de Cizîre van declarar l'assiri idioma oficial del cantó, juntament amb el kurd i l'àrab.

Més informació: