Notícia

Els kurds recuperen tot el cantó de Kobanê en un mes i el comencen a reconstruir

L'Estat Islàmic perd pràcticament tot el territori guanyat des de setembre · Les YPG-YPJ avancen al cantó de Cizîrê · La connexió entre els dos cantons kurds depèn de la conquesta de Girê Spî, on els gihadistes s'estan parapetant · Milers de famílies retornen a Kobanê

Tot just ara fa un mes que les milícies del Kurdistan Occidental (les YPG i les YPJ) proclamaven la victòria sobre l'Estat Islàmic (EI) a Kobanê, la ciutat esdevinguda símbol de la resistència davant del gihadisme. L'EI, que va iniciar la seva ofensiva contra Kobanê el setembre de 2014, va arribar a controlar tot el cantó de Kobanê i pràcticament tres quartes parts de la ciutat. La resistència kurda, amb el suport d'algunes unitats de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL) i dels bombardejos de la coalició encapçalada pels Estats Units, va aconseguir expulsar els islamistes de Kobanê entre el 26 i el 27 de gener. I just després va llançar una ofensiva per a recuperar tot el territori del cantó. Un mes després, les YPG i les YPJ i els seus aliats de l'ESL controlen gairebé tots els territoris previs a l'ofensiva gihadista. I de fet -com es pot veure al mapa inferior- fins i tot han anat més enllà en el front sud.

 

cantons-kurds

Les forces kurdes es troben ara a menys de 10 quilòmetres d'una important ciutat situada just a la frontera entre els estats sirià i turc: Girê Spî (Tel Abyad en àrab), on l'Estat Islàmic està acumulant efectius i armament per por que les YPG-YPJ provin d'assaltar-la. Girê Spî, amb població mixta kurda i àrab, és una localitat important per al Kurdistan Occidental: el seu control obriria als kurds la possibilitat d'avançar cap a l'est i provar de connectar físicament el cantó de Kobanê amb el de Cizîrê.

Aquest objectiu, les YPG el tenen fixat com a mínim des de 2013. El portaveu de la milícia kurda, Redur Xelil, va ser molt explícit llavors quan va declarar que "evidentment" que "l'alliberament de Tel Abyad està dins dels plans de les YPG. Quan les condicions siguin les adequades, també alliberarem Tel Abyad". Avui mateix, el comandant de les YPG Mahmud Berxwedan insistia que les milícies kurdes alliberaran "tots els pobles kurds" que es troben en mans de l'EI.

Per a connectar els dos cantons, les YPG-YPJ també necessitaran controlar àrees rurals amb majoria de població àrab. De fet, a l'est de Kobanê les YPG-YPJ ja controlen alguns pobles àrabs. Els cantons del Kurdistan Occidental diuen que el seu projecte polític no és només per als kurds, sinó també per a les altres comunitats que viuen al nord de Síria, incloent-hi els àrab. Al cantó de Cizîrê, l'àrab ha estat declarat idioma oficial, juntament amb el kurd i l'assiri.

Les YPG-YPJ, a Cizîrê, també duen a terme des de fa mesos un avanç -lent- en direcció del cantó de Kobanê i també al sud-est de Qamislo. En aquest segon apartat, les forces kurdes han anunciat aquest mateix matí la conquesta de Tel Hamis, que s'uneix a l'avanç aconseguit les darreres setmanes a la zona de Jazah. Aquestes operacions són claus per a garantir que l'Estat Islàmic no pugui atacar de nou la regió de Sinjar, al Kurdistan del Sud, travessant la frontera sirioiraquiana.

Retorn a Kobanê de milers de famílies

Mentre, a Kobanê s'han iniciat les tasques de reconstrucció de la ciutat, molt malmesa per quatre mesos seguits de combats carrer per carrer. Al voltant de 6.000 famílies han tornat a la ciutat, segons recull la ràdio kurda NRT. La majoria de les persones fugides de Kobanê es van refugiar al Kurdistan del Nord (Turquia).

A banda, milers de voluntaris treballen en les tasques de desenrunat, i les autoritats de Kobanê han demanat assistència internacional per a refer la ciutat.