Notícia

Mali accepta que l'Azawad és "una realitat humana, sociocultural i simbòlica"

Bamako signa la darrera proposta algeriana per a un acord de pau, però continua sense acceptar la petició de la Coordinació dels Moviments de l'Azawad de convertir Mali en un estat federal · El document preveu la creació d'assemblees regionals a tot Mali · Els moviments azawadians demanen temps per a consultar la proposta "amb les bases i les poblacions"

El govern de Mali ha acceptat que l'Azawad és "una realitat humana, sociocultural, memorativa i simbòlica compartida per diferents poblacions del nord". És el primer cop des que va començar el conflicte de l'Azawad el 2012 que Bamako signa un document en aquests termes: fins ara, la posició oficial del govern malià era el de no acceptar la denominació "Azawad" -defensada per autonomistes, federalistes i independentistes azawadians- per a referir-se al nord de Mali.

La frase es troba continguda en una proposta d'acord de pau presentada la setmana passada per la mediació algeriana al govern de Mali i a les dues coalicions politicomilitars de l'Azawad. Una de les dues coalicions -la Coordinació dels Moviments de l'Azawad, CMA- agrupa quatre organitzacions autonomistes, federalistes i independentistes i demana un "estatut específic" per a l'Azawad. L'altra -la Plataforma- reuneix unionistes.

El govern de Mali i la Plataforma han acceptat de signar el text presentat per Algèria. A banda del reconeixement de l'Azawad com a "realitat", el text proposa la creació d'assemblees regionals a tot Mali, que estaran encapçalades per un president, en els dos casos escollits per sufragi popular. Aquestes assemblees tindran algunes competències -que no s'han determinat- i rebran fins al 30% dels pressupostos estatals.

No obstant això, la proposta algeriana no té en compte la demanda del Moviment Nacional per a l'Alliberament de l'Azawad (MNLA), membre de la CMA, de convertir Mali en un estat federal format per dues unitats federades: l'Azawad al nord i Mali al sud. Del text tampoc no se'n desprèn que Mali accepti crear una única assemblea per al conjunt de l'Azawad, sinó que més aviat optaria per assemblees per a cadascuna de les províncies.

L'Azawad ocupa les províncies de Gao, Timbuctú, Kidal i part de Mopti, i està poblat sobretot per tuaregs, àrabs, sonrais i peuls. Els federalistes i els independentistes tenen les seves bases principals de suport en alguns grups tuaregs i àrabs, sobretot.

La CMA demana temps per a consultar-ho "amb les bases i les poblacions"

La CMA va demanar ahir més temps per a consultar el document proposat per Algèria amb "les bases i les poblacions" de l'Azawad. Sense l'acord d'aquestes, va dir la Coordinació, "l'acord té poques possibilitats de ser aplicat sobre el terreny".

Segona l'agència amaziga Siwel, la setmana passada van tenir lloc diverses manifestacions a Kidal, Menaka i Ber en protesta contra la proposta algeriana. Els manifestants van reclamar que es torni a la taula de negociacions i que els moviments azawadians no acceptin cap acord que no inclogui, com a mínim, la conversió de Mali en un estat federal.

Més informació: