Notícia

Els grups de l'Azawad demanen "millorar" la proposta de pau algeriana a la recerca de més autonomia

La CMA opta per no signar l'acord acceptat pel govern de Mali fa tres setmanes i proposa de seguir negociant · Les organitzacions consideren que el pacte no respon a les "aspiracions legítimes" dels pobles azawadians i reclamen més autogovern i l'acceptació de l'Azawad en subjecte jurídic i polític

Els cinc grups politicomilitars de la Coordinació de Moviments de l'Azawad (CMA) han rebutjat de signar l'acord presentat per la mediació algeriana fa tres setmanes i acceptat pel govern de Mali per a resoldre el conflicte de l'Azawad. Però la CMA ha dit que el text és una "bona base" per a continuar les negociacions i han demanat "una trobada amb la mediació i amb els socis internacionals implicats" per tal d'encarar la continuació del procés de pau i "millorar" el text.

La CMA ho ha anunciat després de dies de consultes i reunions amb els seus membres i les seves bases. "De l'opinió expressada per les diferents comunitats de l'Azawad", diu el comunicat de la CMA, es conclou que l'acord proposat per Algèria "no pren en consideració els elements essencials de les aspiracions legítimes de les poblacions de l'Azawad".

La CMA està formada per cinc grups. Tres són majoritàriament tuaregs: el Moviment Nacional per l'Alliberament de l'Azawad (MNLA, laic), l'Alt Consell per a la Unitat de l'Azawad (HCUA, islamista) i la Coalició del Poble de l'Azawad (CPA, laica). Un és majoritàriament àrab, el Moviment Àrab de l'Azawad (MAA), i l'altra és majoritàriament sonrai i peul, la Coordinació dels Moviments i Fronts Patriòtics de Resistència-2 (CMFPR-2).

El representant de l'MNLA a Europa, Moussa ag Assarid, ha explicat a Reuters que les comissions de la CMA que han analitzat l'acord han recomanat "no signar el document" perquè consideren que "no pot portar la pau" a l'Azawad.

La CMA ha pres la decisió malgrat que Algèria, França i la Comunitat d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) pressionaven els grups azawadians dient-los que el procés de negociacions s'ha acabat i que no hi ha alternativa a signar el document.

Descentralització, federalisme o independència

L'acord acceptat pel govern de Mali preveia la descentralització del país mitjançant la creació d'assemblees autònomes, que havien de tenir algun grau d'autonomia -no especificat- i rebre fins al 30% dels pressupostos estatals. També es reconeixia l'existència de l'Azawad com a "realitat humana, sociocultural, memorativa i simbòlica compartida per diferents poblacions del nord", però no se li atorgava cap autonomia conjunta.

Per contra, la CMA -i més especialment l'MNLA- reclama la conversió de Mali en un estat federal on l'Azawad sigui reconegut com a subjecte polític i jurídic, amb un grau d'autogovern molt ampli. La CPA i l'HCUA acceptarien una autonomia amb més competències de les previstes per la proposta d'Algèria, però sempre que l'Azawad sigui reconegut com a entitat: el portaveu de l'HCUA, Almou ag Mohamed, proposa que les autonomies regionals septentrionals del document algerià s'agrupin sota un sol govern azawadià.

Mentrestant, a Kidal i a d'altres localitats azawadianes hi ha hagut manifestacions les darreres tres setmanes demanant a la CMA que no acceptés la proposta algeriana. En algunes d'aquestes manifestacions s'ha tornat a reclamar la independència de l'Azawad, que era la posició inicial de l'MNLA quan va iniciar la rebel·lió armada el 2012.

(Imatge: manifestació azawadiana a Kidal / imatge de @arabthomness.)