Notícia

La candidata prorussa guanya les eleccions a Gagaúsia amb un programa de més autonomia dins de Moldàvia

Irina Vlah, que tenia el suport de Rússia, reclama competències en afers estrangers i comerç exterior · Gagaúsia recela de la via moldava cap a la UE perquè tem que la perjudicarà · L'any passat, el 98% dels votants gagaüsos van donar suport a la integració a la Unió Duanera impulsada per Rússia

Gagaúsia referma la seva aposta per estrènyer llaços amb Rússia i per aconseguir més marge de maniobra respecte de Moldàvia. Irina Vlah (imatge), que comptava amb el suport de Rússia i del prorús Partit Socialista de la República de Moldàvia (PSRM), va guanyar diumenge les eleccions al càrrec de governadora (bashkan) d'aquesta autonomia moldava, amb el 51% dels vots. Un marge molt ampli per davant del segon classificat, Nicolai Dudoglo (19% dels vots), que tenia el suport del proeuropeu Partit Democràtic de Moldàvia.

Gagaúsia és l'única autonomia de Moldàvia. Des de 1994 compta amb un president, un govern i un parlament propis. El 82% dels seus habitants pertanyen al poble gagaús, de llengua turquesa i religió cristiana ortodoxa. A diferència del govern moldau, favorable a la integració a la UE, el gagaús manté una orientació prorussa que resulta en una convivència política complicada entre ambdós executius.

Més Rússia, més autonomia i oferiment a Chisinau

Vlah es presentava a les eleccions amb un programa explícit d'acostament a Rússia. En una consulta popular l'any passat, el 98% dels votants van escollir la integració a la Unió Duanera Euroasiàtica -impulsada i encapçalada per Rússia- abans que no pas a la Unió Europea. Vlah ha recollit aquesta demanda al seu programa electoral, on arriba a dir que Rússia "és la garant de l'estatalitat de la República de Moldàvia i de l'autonomia de Gagaúsia".

L'interès gagaús per Rússia té bastant a veure amb l'economia i el comerç. De la producció industrial de Gagaúsia, el sector del vi representa el 60%, i són moltes les famílies gagaüses que tenen negocis vitivinícoles. De les exportacions gagaüses de vi, el 45% anava cap a Rússia el 2013. Aquell mateix any, dos mesos abans que Moldàvia signés en primera instància l'Acord d'Associació amb la UE, el Kremlin va imposar un veto als vins i altres productes moldaus, però diversos cellers gagaüsos en van quedar exempts, i han pogut continuar comerciant amb Rússia. Després, Rússia també ha acceptat aixecar el veto a les pomes gagaüses.

A banda, el govern de Gagaúsia tem que una eventual integració a la UE la perjudiqui. D'un costat, perquè els seus productes no podran competir als mercats europeus -argument que comparteixen amb els moldaus prorussos. De l'altre, perquè no vol que els seus ciutadans vegin impedit l'accés al mercat laboral rus: sense una indústria i un sector serveis gaire desenvolupats, l'emigració cap a Rússia -i cap a Turquia, l'altre gran soci estranger dels gagaüsos- és una opció per a part de la població.

Així, s'entén que Gagaúsia cerqui un marge de maniobra més gran en el terreny econòmic i de relacions exteriors. El programa electoral de Vlah propugna que Moldàvia atorgui a Gagaúsia competències en matèria d'afers estrangers i comerç exterior: una forma de dur a terme la seva pròpia política de relacions amb Rússia i amb Turquia sense dependre de Chisinau. Nombrosos analistes assenyalen que a Rússia també li convé l'aliança amb Gagaúsia perquè, diuen, això li facilita influir en l'orientació geopolítica de Moldàvia des de dins mateix.

Però Vlah haurà de fer equlibris, almenys d'entrada. El 50% del pressupost gagaús és garantit per l'Estat moldau, de forma que la nova baskhan pot tibar la corda fins a un cert límit. En una entrevista concedida just després de guanyar les eleccions, Vlah adoptava un to entre exigent i conciliador envers el govern moldau i li oferia "pau i bones relacions" a canvi de facilitats amb les relacions amb Rússia. En tot cas, la capacitat de la bashkan de negociar des d'una posició de força amb Chisinau dependrà del grau de suport polític i econòmic que Moscou estigui disposat a donar-li.