Notícia

Kosovo, entre la Gran Albània i l'oportunitat d'uns Balcans multilaterals

Convidat pel kosovar, el govern serbi participa en una reunió de sis estats a Pristina sobre la creació d'una xarxa regional de transports · Pristina hi veu un "bon senyal" cap a la “normalització de les relacions” entre Kosovo i Sèrbia · La mateixa setmana, Albània i Kosovo avancen una mica més en la seva coordinació bilateral · El primer ministre albanès fa referència a la "unificació nacional" dels albanesos dins de la UE

Ivica Dacic s'ha convertit en el primer membre de govern serbi que accepta una invitació oficial de l'executiu de Kosovo des que aquest país va proclamar la independència el 2008. Dacic, ministre d'Afers Estrangers de Sèrbia, participa aquesta setmana en una trobada de sis estats balcànics a la capital kosovar, Pristina, on s'està debatent la creació d'una xarxa regional integrada de transports.

A la trobada hi participen els governs de Kosovo i Sèrbia, més els de Bòsnia i Hercegovina, Albània, Montenegro i Macedònia. El projecte està alimentat per la Unió Europea, que ha promès 1.000 milions d'euros per a projectes d'infraestructures als països balcànics d'aquí al 2030.

La decisió de Dacic d'acudir a la cita és una nova mostra de l'enfocament pragmàtic que Sèrbia està duent a terme en relació amb Kosovo. Els darrers anys, les relacions entre Belgrad i Pristina han experimentat un impuls considerable, cosa que ha permès arribar a acords en l'àmbit judicial i també en el polític: serbis i kosovars van pactar el 2013 la creació d'una Comunitat de Municipis Serbis com a instrument d'autogovern dels serbis de Kosovo.

El "somni" de la "unificació nacional"

El ministre d'Afers Estrangers kosovar, Hashim Thaçi, ha dit que la visita del seu homòleg serbi és "un bon senyal" i "un pas cap a la plena normalització de les relacions entre Kosovo i Sèrbia".

Irònicament, aquestes paraules arriben la mateixa setmana que el primer ministre albanès, Edi Rama, tornés a fer referència al "somni" comú d'Albània i Kosovo d'assolir "la unificació nacional a través de la Unió Europea". Tots dos són de majoria ètnica albanesa, i una vella aspiració del nacionalisme albanès és reunir-los sota un mateix estat, juntament amb les àrees albaneses de Montenegro, Macedònia i Grècia.

Rama ho va dir dilluns durant la signatura d'una nova tanda d'acords bilaterals entre Albània i Kosovo. L'acte va transcórrer sota un lema ben significatiu: "Una terra, un poble, un somni". Els dos governs diuen que volen avançar cap a una unió duanera sense haver d'esperar a l'ingrés a la UE i fer convergir part de la seva acció exterior.

De fet, aquesta política ja fa anys que està en marxa. El setembre passat, els ministres d'Afers Estrangers de Kosovo i Albània van inaugurar un consolat comú a Milà.

Les paraules de Rama van provocar la reacció del ministre serbi de Justícia, Nikola Selakovic, qui va dir a Pristina i Tirana que no fa falta que "disfressin" el seu anhel per a construir la Gran Albània, "perquè és obvi que [la intervenció del primer ministre albanès] va d'això". Selakovic també va demanar a la UE que "s'oposi" a la creació de la Gran Albània.

(Imatge: la reunió de dilluns entre els governs de Kosovo i Albània / fotografia: Oficina del Primer Ministre d'Albània.)