Notícia

La incertesa i la identitat nacional, claus per a explicar la victòria del "no" a Escòcia

Els vots contraris a la independència van estar alimentats pel sentiment britànic, pels dubtes sobre el futur i pel temor a un empitjorament econòmic, segons un estudi universitari · L'oferta d'última hora de més autonomia va jugar un paper marginal · El “sí” a la independència va guanyar entre els nascuts a Escòcia i entre la gent més jove de 49 anys

La identitat nacional dels votants va tenir un paper destacat en la derrota del "sí" al referèndum d'independència d'Escòcia, segons es desprèn d'un estudi demoscòpic de les universitats d'Edinburg i d'Essex presentat avui. El fet de creure en el Regne Unit i de sentir-se britànic és la raó més citada (29,5%) per part dels qui diuen haver votat "no" al referèndum, seguida pel fet que moltes preguntes sobre el futur d'Escòcia van quedar sense resposta (27,8%) i, en tercer lloc, perquè Escòcia hauria empitjorat econòmicament (26,3%).

Aquestes respostes semblen negar la idea que la promesa de més autonomia per a Escòcia feta pels líders conservador, laborista i liberaldemòcrata (David Cameron, Ed Miliband i Nick Clegg) la setmana abans del referèndum haguessin tingut un impacte gaire significatiu en les preferències dels votants. De fet, entre la gent que reconeix haver canviat del "sí" al "no", la majoria de respostes apunten a la incertesa econòmica i política (66%) i només el 10% diu que la promesa de més competències els va fer optar per rebutjar la independència. Un altre 10% diu que la campanya "agressiva" i "deshonesta" del "sí" els va fer optar pel "no".

Pel que fa als que declaren haver votat "sí", les raons més citades són quatre: que Escòcia sempre tingui el govern que vota (24,8%), que "el sistema de Westminster està podrit" (24,1%), que la independència és la situació natural per a una nació (21,8%) i que Escòcia hauria millorat econòmicament (20,1%).

El "sí" va guanyar entre els nascuts a Escòcia

Com es veu en el gràfic, el "sí" va ser l'opció guanyadora entre els nascuts a Escòcia: el 52,7% d'aquest grup van donar suport a la independència. En canvi, els nascuts a la Resta del Regne Unit van votar massivament en contra: el 72,1%. Va estar una mica més igualat entre els nascuts fora del Regne Unit: van votar "sí" a la independència gairebé el 43%.

Per identitats nacionals, els qui només se senten escocesos, o més escocesos que britànics, van votar a favor de la secessió, mentre que els que se senten tan escocesos com britànics, més britànics que escocesos o només britànics, van escollir de molt llarg l'opció de continuar dins del Regne Unit.

referendum escocia 2014

 

Per edats, el "sí" va guanyar entre les franges compreses entre els 16 i els 49 anys. De 50 cap amunt, el "no" va ser l'opció més triada, amb un marge molt ampli entre els majors de 70 anys (dos de cada tres).

La mostra de l'estudi, fet per l'institut YouGov, és de 4.849 persones, força més alta que les habituals en els estudis d'opinió al Regne Unit, que acostumen a ser de 1.000 persones.