Notícia

Rússia clausura la principal televisió en tàtar de Crimea

El grup ATR deixa d'emetre després que les autoritats federals no l'hagin registrat sota la llei russa · L'ens encarregat de supervisar el sistema mediàtic rus diu que es tracta d'una decisió tècnica · Els mitjans tàtars i la màxima organització política dels tàtars parlen de persecució · Amnistia considera que l'objectiu és "intimidar" la comunitat tàtara

La Federació Russa ha clausurat diversos mitjans de comunicació de Crimea, incloent-hi la televisió ATR, la principal que emetia en llengua tàtara de Crimea. Les autoritats russes diuen que es tracta d'una decisió tècnica, però els mitjans tàtars parlen de persecució política.

El Kremlin afirma que la decisió de clausurar aquests canals no l'ha presa la presidència russa, sinó l'organisme federal encarregat de supervisar els mitjans de comunicació, Roskomnadzor. Aquest ens assegura que els mitjans tàtars -que fins ara operaven amb llicències ucraïneses- no han completat el procés de registre sota les lleis de Rússia abans de la fi del termini, l'1 d'abril, i que per tant hauria estat il·legal que continuessin emetent.

Però els mitjans tàtars, Amnistia Internacional i la màxima organització política dels tàtars de Crimea, el Qurultay, afirmen que els mitjans tàtars sí que han presentat tota la documentació per a registrar-se, i que aquesta han estat obstruïda o ignorada. Els mitjans tàtars pensen que és una decisió arbitrària, dirigida a penalitzar la comunitat tàtara i a silenciar els mitjans crítics amb el Kremlin. Amnistia parla d'"atac descarat contra la llibertat d'expressió, disfressat de procediment administratiu", i diu que l'objectiu és "intimidar la comunitat tàtara crimeana".

ATR operava des de feia nou anys, i disposava de diversos canals de ràdio i televisió, incloent-hi un per a infants. Emetia en tàtar, rus i ucraïnès. El seu propietari, Lenur Islamov, diu que intentaran reobrir els canals a través d'altres vies -el satèl·lit o internet en podrien ser dues. Islamov ha denunciat haver rebut amenaces d'expropiar-li el canal si no aturava les emissions l'1 d'abril.

Un altre dels mitjans que no ha rebut l'autorització de registre per part de Rússia és l'agència de notícies QHA, que ofereix continguts en rus, anglès i turc des d'un punt de vista tàtar. A dia d'avui, QHA -que disposa d'un domini ucraïnès, i no pas rus- continua publicant notícies.

Aksiónov acusa ATR "d'agitar" la població

El primer ministre de Crimea, Serguei Aksiónov, ha acusat ATR d'enfrontar-se a les autoritats crimeanes i "d'agitar" la població de Crimea amb la idea que la península "tornarà a Ucraïna algun dia".

Crimea va ser annexionada el març de 2014 per part de Rússia després d'un referèndum que Ucraïna, els líders tàtars i les potències occidentals consideren que no va tenir garanties democràtiques.