Notícia

El partit suec de Finlàndia recupera terreny i obté el millor resultat des de 1999

L'SFP frega el 5% dels vots, manté els 9 escons obtinguts fa quatre anys i suma 19.000 sufragis més · El partit defensa els drets lingüístics i culturals dels suedòfons de Finlàndia · Victòria dels centristes, que hauran de pactar per a governar

El partit dels suecs de Finlàndia ha assolit el seu millor resultat des de 1999 a les eleccions legislatives celebrades en aquell país nòrdic ahir. El Partit Popular Suec (SFP) va sumar 144.000 vots, el 4,9% del total i va mantenir els 9 escons que tenia fins ara (d'un total de 200 al Parlament finlandès).

A les eleccions de 2011, havia obtingut 125.000 sufragis, el 4,3% dels vots. El d'ahir és el millor resultat des de 1999, quan el partit va sumar el 5,1% dels vots i 11 escons.

L'SFP ha celebrat els resultats obtinguts tot i que ha lamentat haver perdut un escó a la circumscripció de Vaasa, tot i haver aconseguit un major percentatge de vots. El partit ho atribueix al fet que aquest districte escull ara un diputat menys. Aquesta pèrdua l'ha compensada amb el guany d'un diputat més al districte d'Uusimaa.

L'SFP manté un programa basat en el liberalisme econòmic, en el manteniment del suec com a llengua oficial de Finlàndia i en la defensa dels drets lingüístics i culturals dels suecs del país, concentrats a les costes.

A les Aland, un arxipèlag autònom on el suec és l'única llengua oficial, ha estat reelegida diputada Elisabeth Nauclér, candidata de la Coalició d'Aland. Fins ara Nauclér ha format grup parlamentari amb els diputats de l'SFP.

Victòria dels centristes

A escala estatal, les eleccions han estat guanyades pel Partit del Centre, amb 49 diputats. A prop se situen el Partit dels Finlandesos (abans Finlandesos Autèntics, dreta nacionalista finlandesa) amb 38 diputats, el Partit de la Coalició Nacional (centredreta), amb 37, i el Partit Socialdemòcrata (centreesquerra), amb 34. Per a formar govern serà necessària un acord de tres d'aquests partits, o bé de dos i d'alguna altra força més petita, com la Lliga Verda (centreesquerra ecologista), amb 15 diputats, l'Aliança d'Esquerres (esquerra socialista), amb 12 diputats, els Demòcratacristians (centredreta), amb 5, o el mateix SFP.

(Imatge: Parlament de Finlàndia / fotografia: Hteink.min.)