Notícia

Slesvig-Holstein estudia declarar llengües oficials el danès, el frisó septentrional i el baix alemany

La Constitució de l'estat federat alemany reconeix actualment frisons i danesos com a "minoria" i diu que el baix alemany ha de ser "protegit i promogut"

L'estat federat alemany de Slesvig-Holstein estudia fer oficials les tres llengües pròpies i minoritzades del territori: el baix alemany, el danès i el frisó septentrional. Ho han dit la comissionada per a Minories de Slesvig-Holstein, Renate Schnack, i el portaveu del ministeri de l'Interior, en declaracions que recullen diversos diaris locals.

El govern de l'estat federat està estudiant la qüestió, però encara no se'n coneixen els detalls ni tampoc l'abast que tindria aquest possible reconeixement -tampoc si es modificarà la Constitució de Slesvig-Holstein. Actualment, la carta magna reconeix com a tals les minories danesa, frisona i gitana, i diu que el l'estat federat ha de "protegir i promoure" el baix alemany.

L'executiu de Slesvig-Holstein està format per una coalició de socialdemòcrates, verds i un partit de la minoria frisona i danesa, l'SSW.

Tres llengües amb milers de parlants

El frisó septentrional és parlat per entre 9.000 i 10.000 persones -dades de la Universitat de Laval- en una franja estreta de la costa occidental de Slesvig-Holstein i a les illes adjacents. Està relacionat, però és un idioma diferent, amb les altres dues llengües frisones: el frisó occidental, parlat a Frísia (Països Baixos) i el frisó oriental, a la Baixa Saxònia (Alemanya).

El danès té al voltant de 50.000 parlants, concentrats al llarg de la frontera amb Dinamarca, especialment a la ciutat de Flensburg.

El baix alemany -una llengua diferent a l'alemany- és parlat a Slesvig-Holstein i als estats federats adjacents, amb molt poca presència a les ciutats. Segons dades d'una enquesta de 2007, el 27% de la població de Slesvig-Holstein sap parlar la llengua, cosa que equival a aproximadament 700.000 persones. La llengua és en recessió: 23 anys abans, declaraven saber-la parlar el 47% dels habitants. Prenent com a referència tots els estats federats septentrionals d'Alemanya, el baix alemany era parlat el 2007 pel 21% dels majors de 50 anys, però només pel 5% de la gent d'entre 14 i 34 anys.

(Imatge: l'illa de Sylt, on es manté l'ús d'una varietat de frisó septentrional / fotografia: Ralf Roletschek.)