Notícia

Malàisia i Indonèsia accepten acollir durant un any els rohingyes atrapats al mar

La solució està condicionada a un "procés de reassentament i repatriació" dut a terme "per la comunitat internacional" · L'oposició birmana canvia el discurs habitual i demana concedir la ciutadania als membres del grup ètnic

Els milers de rohingyes i bengalís que es troben atrapats des de fa setmanes en diversos vaixells al mar d'Andaman, a l'oceà Índic, seran acollits durant un any a Malàisia i Indonèsia. Ho han anunciat els governs d'aquests dos països, que han posat com a condició que la "comunitat internacional" dugui a terme "el procés de reassentament i repatriació" d'aquestes persones durant els propers dotze mesos, segons paraules del ministre malaisi d'Afers Estrangers, Tan Sri Anifah Aman. Fins ara, les marines de Malàisia, d'Indonèsia i de Tailàndia han estat impedint per la força que els vaixells dels rohingyes i dels begalís arribessin a les seves costes.

Segons l'Organització Internacional per a la Migració, les persones atrapades al mar són almenys 6.000. Provenen de Bangla Desh i de Birmània, i bona part d'ells són membres del poble rohingya. Aquests rohingyes, procedents de l'estat birmà de Rakhine, no estan reconeguts com a ciutadans per part del seu govern, que els considera descendents d'immigrants arribats des de Bangla Desh durant l'època colonial britànica.

Sense ciutadania, els rohingyes no poden accedir al sistema educatiu birmà, ni viatjar lliurement. També pateixen la persecució d'extremistes birmans budistes, que els ataquen per la seva condició de musulmans. Desenes de milers de rohingyes, al llarg de les darreres dècades, han estat desplaçats a l'interior de Birmània o han hagut de fugir cap a Bangla Desh. Des de fa alguns anys, una de les vies d'escapada són els vaixells amb els quals proven d'arribar a les costes de Tailàndia, Malàisia i Indonèsia.

Els darrers dies, i mentre els estats de la regió no es posaven d'acord sobre què calia fer, al voltant de 1.300 rohingyes i bengalís han estat rescatats del mar per part de pescadors d'Aceh i del nord de Sumatra, a Indonèsia, segons dades de l'ACNUR.

Ciutadania per als rohingyes "després d'una o dues generacions"

En una entrevista al diari The Independent, el portaveu del principal partit opositor birmà, la Lliga Nacional per a la Democràcia, U Nyan Win, ha defensat que el govern atorgui la ciutadania als rohingyes: "Després d'una generació o dues [de residència], haurien de tenir el dret de ser ciutadans", ha dit.

Aquesta posició suposa un canvi històric en l'enfocament de la Lliga envers els rohingyes. Fins ara, el partit d'Aung San Suu Kyi havia mantingut un perfil molt baix respecte de la situació d'aquest poble i no s'havia significat pas en la defensa del seu dret de ciutadania.

(Imatge: una dona i dos nens rescatats a Indonèsia / fotografia: ACNUR.)

Més informació: