Notícia

"El projecte polític de CiU s'ha acabat"

La federació tanca 37 anys d'història en comú · Josep Rull confirma que CDC i UDC es presentaran per separat a les eleccions del 27-S · El coordinador general de CDC diu que votar el seu partit serà votar a favor "que Catalunya sigui un estat independent"

"El projecte polític de CiU s'ha acabat". Ho ha dit avui el coordinador general de Convergència Democràtica (CDC), Josep Rull, després que el comitè executiu nacional del partit encapçalat per Artur Mas es reunís ahir per a valorar la decisió d'Unió Democràtica (UDC) d'abandonar el govern català i de no sumar-se al full de ruta independentista. Aquesta decisió posa punt i final a 37 anys de trajectòria conjunta entre els dos partits.

Rull ha certificat la fi immediata de CiU per la conveniència, ha dit, que a les eleccions catalanes del 27 de setembre es "clarifiquin els projectes de cara als ciutadans, que han de saber exactament què votaran". CDC, ha dit Rull, serà en una llista encapçalada per Mas que defensarà "el sí-sí", és a dir, "que Catalunya sigui un estat independent". Per contra, el coordinador general de CDC diu que UDC "vol representar [un espai més polític] més enllà del 'sí-sí', vol representar el 'sí-no'".

"El projecte polític és el full de ruta"

Donant per acabada CiU, Rull ha dit que "el projecte polític" de CDC a partir d'ara "és el full de ruta que hem signat amb altres partits". Es refereix a l'acord entre CDC, ERC, Òmnium, l'ANC i l'AMI signat el març passat per tal que Catalunya esdevingui un estat independent en el termini de 18 mesos.

"Nosaltres durant 35 anys hem estat els de la tercera via", ha dit Rull, "però hem arribat a la conclusió que això no és viable. Els moderats i pactistes, que som nosaltres, arribem a la conclusió que el més viable és la independència". Rull ha afirmat que "l'obligació" de CDC és dir que la independència és "el millor" per al país, en un "compromís insubornable amb la llibertat d'aquest poble" que permeti "construir una societat de benestar, justícia i progrés". Cosa que "no és viable dins de l'Estat espanyol".

Llista conjunta amb els independentistes d'Unió

Previsiblement, Mas aquest dissabte anunciarà a Molins de Rei la seva voluntat d'encapçalar una llista independentista que integri CDC i altres sectors fora del partit. Entre aquests sectors és probable que hi hagi els independentistes d'UDC. De fet, la mateixa Unió està patint una escissió interna entre el sector oficial, encapçalat per Josep Antoni Duran i Lleida, i l'independentista, per Antoni Castellà.

Aquest matí, Castellà ha dit que el seu sector provarà d'aconseguir el control del partit a través d'un congrés extraordinari.

(Imatge: Josep Rull / fotografia: CDC.)