Notícia

L'Estat Islàmic ataca Kobanê cinc mesos després d'haver-la perdut

Un atac amb cotxes bomba i combatents infiltrats fa almenys 45 morts a la ciutat i a un poble proper · Les YPG-YPJ combaten per a eliminar els gihadistes · Versions contradictòries sobre si l'atac ha procedit de territori turc o sirià · Al mateix temps, l'Estat Islàmic llança una ofensiva sobre Hesîçe

Membres de l'Estat Islàmic (EI) han atacat aquesta matinada la ciutat de Kobanê (Kurdistan Occidental, Síria), segons informen diversos mitjans de comunicació kurds. Un cop dins de la ciutat, els gihadistes s'han enfrontat a la milícia kurda de les YPG-YPJ i han atacat els civils que hi resideixen. Hi han fet almenys 25 morts i desenes de ferits. També hi ha uns altres 20 morts al poble de Berxbetan, a uns 20 quilòmetres de Kobanê.

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans (SOHR), els gihadistes han desencadenat l'atac detonant un cotxe bomba a prop del pas fronterer que connecta Kobanê amb Mursitpinar (Kurdistan del Nord, Turquia). El web kurd Rudaw informa que els cotxes detonats han estat tres.

L'agència Firat News, propera al PKK, apunta que els gihadistes haurien penetrat a Kobanê des de territori turc, i concretament a través del pas fronterer de Mursitpinar. L'analista kurd Mutlu Civiroglu també diu que, segons les seves fons, els atacants haurien penetrat en cinc grups des del costat turc de la frontera. Altres atacants s'haurien infiltrat a la ciutat des de dins de Síria, disfressats de milicians aliats de les YPG.

El governador de la província d'Urfa, al Kurdistan del Nord, ha negat aquest extrem. Segons aquesta font, és més plausible que els membres de l'EI hagin entrat a territori del cantó de Kobanê des de la ciutat de Jarabulus (Síria) i, des d'allà, hagin arribat a la ciutat atacada.

Rudaw, citant fonts de les YPG, diu que l'Estat Islàmic ha atacat des de tres punts diferents de la ciutat. Les YPG diuen que hi ha gihadistes en diversos punts de la ciutat i que els combats entre els dos bàndols continuen. El periodista kurd Jack Shahine explica que alguns gihadistes s'estan detonant a si mateixos i que les YPG estan recuperant poc a poc el control de la ciutat.

 

mapa_kurdistan_occidental

L'Estat Islàmic va controlar part de Kobanê entre els mesos d'octubre de 2014 i gener de 2015. Les YPG-YPJ, amb el suport aeri de la coalició liderada pels EUA, van resistir dins de la ciutat i van acabar expulsant-ne els gihadistes. D'ençà, les YPG-YPJ van iniciar una ofensiva per a recuperar tot el territori al voltant de la ciutat, cosa que van aconseguir en el termini d'un mes.

Ofensiva de l'Estat Islàmic a Hesîçe

Mentre, la ciutat de Hesîçe (Al-Hasakah) també està sent l'escenari d'una ofensiva de l'Estat Islàmic. En aquest cas, els gihadistes han atacat la meitat de la ciutat que es troba en mans de les forces lleials al president sirià Bashar al-Assad (l'altra meitat és en mans de les forces kurdes). Segons el SOHR, l'Estat Islàmic ha aconseguit el control de dos barris.

Hi ha 30 morts del costat assadista, i 20 del cantó gihadista.