Notícia

Presentada a Barcelona la campanya internacional per l'alliberament d'Arnaldo Otegi

L'advocat August Gil Matamala diu que el líder independentista basc roman a la presó condemnat "pel que no ha fet o no ha dit" · Es fa pública la llista dels primers 46 signants dels manifest a favor de la sortida d'Otegi de la presó als Països Catalans

L'advocat August Gil Matamala va qualificar ahir d'"escàndol monumental jurídic i polític" el fet que Arnaldo Otegi continuï empresonat sense que s'hagi pogut provar, va dir, que el líder independentista basc s'hagués integrat mai en una banda armada.

Gil Matamala va raonar que, lluny de participar en activitats delictives, Otegi va fer una "aposta per la pau" al País Basc i que, de fet, aquest és un dels motius pels quals ha estat empresonat, per les "pressions que exerceixen importants sectors nostàlgics de la lluita antiterrorista presents en els cossos de seguretat, en la judicatura i en la política, que encara no han pogut pair el final de la lluita armada d'ETA".

Matamala va dir-ho en l'acte de presentació als Països Catalans de la campanya internacional "Llibertat per a Arnaldo Otegi. Presos bascos a casa", que reclama l'alliberament del polític basc i l'apropament dels presos al País Basc com a pas previ a la seva excarceració. L'acte va ser organitzat i hostatjat pel CIEMEN a la seva seu a Barcelona, amb l'assistència d'una vuitantena de persones.

La sentència de presó contra Otegi, va especificar Gil Matamala, és injusta, perquè "no havent pogut condemnar-lo per res que hagi fet o dit, el condemna pel que no ha fet o no ha dit". És a dir, per no haver expressat una condemna verbal explícita contra les activitats d'ETA. Per l'advocat, la sentència pretenia "fer prevaldre la voluntat política d'eliminar l'enemic per sobre de qualsevol lògica jurídica a costa de suprimir les delicades fronteres entre 'dissident' i 'terrorista', entre 'innocent' i 'culpable'".

A l'acte també va prendre breument la paraula el fill d'Arnaldo Otegi, Hodei Otegi, qui va explicar que el seu pare estava "il·lusionat" amb l'acte d'ahir a la tarda i que esperava poder ser l'any vinent a Barcelona, ja lliure.

El president del CIEMEN, Carles Riera, va obrir l'acte explicant que l'entitat sentia la responsabilitat d'acollir una jornada per a reclamar l'alliberament d'Otegi i que al mateix temps era un acte difícil perquè l'empresonament del líder basc, va dir, és inacceptable.

L'activista Gabriela Serra va llegir el manifest per l'alliberament d'Otegi, amb la llista dels primers 46 signants dels Països Catalans, entre els quals diputats al Parlament català i dirigents polítics i socials.