Notícia

El Bloc Quebequès, en "campanya permanent" per la independència fins a les eleccions canadenques

El partit de Gilles Duceppe vol recuperar el terreny perdut a les votacions de 2011, quan el Nou Partit Demòcrata va aconseguir una victòria àmplia al Quebec · La campanya se centrarà en vuit grans raons per a la independència

El Bloc Quebequès (BQ) ha iniciat una "campanya permanent per la independència" que durarà, almenys, fins a les eleccions federals canadenques, que s'han de celebrar el proper 19 d'octubre. El partit va aprofitar el cap de setmana anterior a la diada nacional quebequesa, el 24 de juny, per a dur a terme un porta a porta a la ciutat de Rimouski per a explicar als ciutadans els beneficis de la independència.

La campanya del BQ emprarà un argumentari amb vuit grans raons per les quals, segons el partit, els quebequesos haurien de decidir-se per la independència. L'autogovern, la prosperitat econòmica, la qualitat de vida, la inclusió dels nouvinguts i l'obertura del Quebec al món són diversos dels motius que el partit ha identificat.

A les eleccions canadenques de 2011, el Bloc va aconseguir 4 dels 75 escons que s'escollien al Quebec. Un resultat nefast per al partit independentista, que el 2008 havia assolit 49 escons.

El Bloc ara vol recuperar un paper més destacat a la Cambra dels Comuns del Canadà, sobretot amb la perspectiva que els tres principals partits canadencs (conservadors, liberals i neodemòcrates) obtinguin un resultat molt similar i cap d'ells aconsegueixi la majoria absoluta.

Fins fa poques setmanes, els sondejos apuntaven que el Bloc tenia una intenció de vot, al Quebec, d'entre el 13% i el 16%, que amb molta probabilitat els hauria deixat fins i tot amb menys escons que ara fa quatre anys. Però després que els independentistes decidissin de tornar a situar Gilles Duceppe al capdavant de la candidatura, en tan sols un mes la intenció de vot s'ha situat entre el 25% i el 26%, encara per sota dels guanyadors de 2011 al Quebec, els neodemòcrates, que ara rebrien entre el 32% i el 36% dels vots (43% fa quatre anys).

(Imatge: Gilles Duceppe. / Fotografia: Louperivois)