Notícia

Controvèrsia a Polònia per les paraules de la primera ministra sobre "la nació silesiana"

Ewa Kopacz es veu obligada a matisar que la frase era "una drecera mental" · El ministre de Justícia aclareix que cal diferenciar les qüestions legals de les sentimentals · Polònia no admet l'existència de Silèsia com a nació, però 850.000 persones se'n reclamen

La primera ministra de Polònia, Ewa Kopacz, ha originat una controvèrsia al seu país en referir-se als silesians com a "una nació orgullosa". La frase ha provocat crítiques entre l'oposició i ha obligat el ministre de Justícia i la mateixa Kopacz a matisar què volien dir aquestes paraules.

Oficialment, Polònia no admet que Silèsia sigui cap nació diferenciada. Diverses organitzacions silesianes duen una batalla legal i política des de fa anys perquè els tribunals polonesos reconeguin l'existència d'una nació silesiana. Fins ara, sense èxit.

Per això, les paraules de Kopacz -fetes en una visita aquesta setmana a Katowice després de reunir-se amb sindicats miners- han sorprès força. La primera ministra es va veure després forçada a explicar que es tractava d'una "drecera mental" i que no estava pensant exclusivament en els habitants de Silèsia, sinó també en els d'altres territoris de Polònia.

Diversos mitjans polonesos han prestat atenció al fet que l'assessor de la primera ministra, Michal Kaminski, fes molt mala cara quan va sentir que Kopacz es referia a la "nació silesiana". Fonts consultades per Nationalia apunten que entre els ambients més nacionalistes polonesos les paraules de Kopacz han caigut molt malament i que fins i tot s'han sentit veus acusant el seu partit, la Plataforma Cívica, d'haver traït la unitat de Polònia.

El ministre de Justícia dóna explicacions

Interpel·lat a Twitter per un líder opositor i davant de la controvèrsia aixecada, el ministre de Justícia, Borys Budka, també ha hagut de comparèixer davant de les càmeres de televisió per a donar explicacions. Budka va dir que calia distingir entre l'aspecte purament legal i el més sentimental i identitari. Segons el ministre de Justícia, Kopacz simplement volia expressar un reconeixement a allò que senten una part dels silesians.

Efectivament, al cens de 2011 gairebé 850.000 persones van declarar que la seva nacionalitat era la silesiana. Existeix un partit polític, el Moviment per l'Autonomia de Silèsia (RAS, sigles poloneses), que reclama un autogovern per al territori. Hi ha esforços en marxa per a estandarditzar la llengua silesiana i introduir-la a les escoles.

Més informació: