Notícia

Els conservadors introduiran els "vots anglesos per a lleis angleses" a Westminister

Els diputats anglesos tindran dret de veto sobre lleis que només afectin Anglaterra · L'SNP ho rebutja perquè considera que no serà fàcil ni clar determinar si una llei afecta Escòcia, ni que sigui col·lateralment · Els independentistes proposen crear un Parlament anglès · Els laboristes temen que la proposta "posi en risc la Unió"

El govern conservador de David Cameron ha presentat un pla per a introduir canvis legislatius per tal que els diputats anglesos tinguin dret de veto al Parlament britànic sobre les lleis que només afectin Anglaterra -és a dir, aquelles relatives a matèries transferides als parlaments autònoms d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. La proposta -coneguda com a "vots anglesos per a lleis angleses", EVEL segons l'acrònim anglès- pretén solucionar un debat que dura des de fa quatre dècades, i ha estat rebutjada frontalment pel Partit Nacional Escocès (SNP).

El líder conservador de la Cambra dels Comuns, Chris Grayling, va explicar divendres passat que el govern canviarà els procediments parlamentaris d'aprovació de lleis per a introduir-hi la possibilitat d'un "poder de veto" anglès, o anglès i gal·lès combinat en aquelles matèries que hagin estat transferides a Escòcia i Irlanda del Nord però no a Gal·les, "en diferents etapes del procés" legislatiu.

A la pràctica, això significarà que els diputats anglesos tindran dret de veto en legislacions britàniques sobre temes com salut, educació o fins i tot els impostos que hagin estat transferits als parlaments autònoms. Quines lleis han de tenir veto anglès i quines no, ho haurà de decidir cas per cas el president de la Cambra dels Comuns.

L'SNP considera que l'EVEL és inacceptable. El partit entén que el nou sistema es convertirà en un "batibull impracticable", una "bestiesa constitucional" i una "bajanada inviable", en paraules de Pete Wishart, diputat dels independentistes escocesos. Wishart diu que el sistema estarà permanentment discutit i que "probablement acabarà als tribunals". En el fons, els independentistes temen que es pugui colar un veto anglès per la porta del darrere, en el cas que una determinada llei afecti col·lateralment Escòcia sense que a primer cop d'ull sigui evident.

El diputat ha proposat una solució diferent: crear un Parlament anglès que gestioni els afers interns d'Anglaterra i usar Westminster només per a "decidir temes com els afers estrangers, la defensa i les obligacions internacionals".

A banda, l'SNP també critica que no existirà un dret de veto invers, segons ho ha exemplificat la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que s'ha demanat, per exemple, per què els escocesos no podrien vetar també una eventual sortida del Regne Unit de la UE si Anglaterra i Escòcia votessin diferent al referèndum que Cameron convocarà sobre la qüestió.

Els laboristes i els liberaldemòcrates demanen una "convenció constitucional"

Mentre, el Partit Laborista diu que està d'acord que Anglaterra hagi de tenir més autonomia en un context on Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord rebran més poders autònoms en els propers mesos. Però el principal partit de l'oposició considera que la manera de gestionar-ho hauria d'acordar-se en una àmplia "convenció constitucional", un punt en el qual el Partit Liberaldemòcrata i també el Partit Unionista Democràtic d'Irlanda del Nord estan d'acord. La diputada laborista Angela Eagle tem que els "canvis complexos i controvertits" de l'EVEL apuntin cap a un "caos procedimental", una proposta que "posa en risc la Unió més que no pas la salvaguarda".

Més informació: