Notícia

Boicot tuareg i tubu a l'Assemblea Constituent de Líbia pel reconeixement dels dos pobles

Els representants dels dos grups exigeixen el reconeixement de la seva llengua i cultura · La majoria de membres de l'Assemblea són partidaris de mantenir l'àrab com a única llengua oficial · El país roman dividit entre diverses faccions, i té dos parlaments i dos governs enfrontats · El Consell Suprem Amazic anuncia la creació d'un alt consell per al seu poble

Encara més dificultats per a la redacció de la nova Constitució líbia. Al fet que el país es troba dividit entre diverses faccions i que compta amb dos parlaments i dos governs enfrontats (un a Trípoli i l'altre a Tobruk), s'hi afegeix la negativa de parts dels representants àrabs a un reconeixement ampli per a tuaregs i tubus. Tant, que els delegats d'aquests dos pobles a l'Assemblea Constituent han decidit de boicotar els treballs de redacció fins que tuaregs i tubus no siguin reconeguts plenament al text constitucional. Un text que, d'altra banda, no té ni molt menys assegurada la seva aplicació en el futur.

Els dos representants tuaregs i els dos tubus exigeixen, segons recull RFI, que el reconeixement de la seva llengua i la seva cultura sigui inscrit a la Constitució. Segons aquest mitjà de comunicació, aquesta reivindicació "no és negociable". La mateixa font apunta que els representants àrabs de l'est del país (Cirenaica), que tendeixen a ser més partidaris d'un model descentralitzat o federal, estan més oberts a les demandes tuaregs i tubus que no pas els de l'oest (Tripolitània), més partidaris d'un control centralitzat del nou Estat libi.

A les primeres recomanacions que l'Assemblea Constituent va emetre el desembre de 2014, la majoria de representants proposaven que l'àrab fos l'única llengua oficial i que la resta d'idiomes fossin reconeguts com a "llengües nacionals", sense caràcter oficial. Una minoria de representants volien que l'amazic, el tuareg i el tubu fossin cooficials amb l'àrab.

En tot cas, a les regions del sud de Líbia on habiten els pobles tuareg i tubu, fa mesos que diverses milícies d'aquests dos pobles controlen bona part del territori. Malgrat l'acció coordinada dels quatre representants a l'Assemblea Constituent, sobre el terreny les milícies tuaregs s'han enfrontat en diverses ocasions a les tubus, sobretot pel control de l'estratègica localitat d'Ubari.

El nord del país també està dividit en diverses zones de control. Hi ha parts sota el domini de milícies aliades del govern de Trípoli o del de Tobruk, n'hi ha controlades per grups locals, i n'hi ha ocupades per milícies islamistes, algunes de les quals lleials a l'Estat Islàmic.

Mentrestant, el Consell Suprem Amazic -del qual els tuaregs no en formen part- ha anunciat que el 30 d'agost organitzarà unes eleccions als municipis amazics de Líbia per a escollir un alt consell, amb paritat entre homes i dones, "per a defensar els seus drets culturals i lingüístics com a resultat de la política de marginalització practicada contra ells per les autoritats successives". La majoria dels amazics de Líbia viuen a les muntanyes de Nafusa, al nord-oest del país.