Notícia

L'independentisme socialista escocès entra a la cursa electoral de 2016 amb una nova aliança

Es presenta RISE, confluència anticapitalista de partits, moviments i sindicats · La nova aliança disputarà espai a l'SNP i al Partit Laborista · Els impulsors volen trencar "amb l'Estat britànic i el seu monarca" i avançar en la "democràcia participativa, la propietat pública democràtica i la redistribució de la riquesa i del poder"

Una nova coalició per a sacsejar el panorama de l'independentisme socialista a Escòcia. És la proposta que presenten aquest 29 d'agost els impulsors de RISE, la marca amb què una coalició de partits, moviments de la societat civil i sindicats concorreran a les eleccions al Parlament escocès de 2016. Un projecte, diuen els impulsors de la coalició, basat en la "democràcia participativa, la propietat pública democràtica, la redistribució de la riquesa i del poder dels rics als pobres, i la independència completa de l'Estat britànic i del seu monarca".

La creació de RISE (acrònim de Respecte, Independència, Socialisme i Ecologisme, que també significa 'Alceu-vos' en anglès) s'ha estat debatent des dels dies posteriors al referèndum d'independència de setembre de 2014. Els impulsors de la iniciativa volen aprofitar el fet que la causa independentista hagi atret, des de llavors, ciutadans de classe obrera, decebuts amb les polítiques socials del govern britànic i amb el que a Escòcia es percep com la manca del compliment de les promeses de més autonomia per al govern escocès.

Entre les organitzacions que estan en l'origen de RISE hi ha el Partit Socialista Escocès (SSP), que havia tingut diputats al Parlament escocès en la legislatura 2003-2007, i el Projecte de l'Esquerra Escocesa (SLP), una organització fundada l'octubre de 2014 i nascuda amb l'objectiu de facilitar la conformació d'una candidatura independentista anticapitalista el 2016.

A RISE també s'hi han implicat líders polítics i socials a títol individual. Un dels casos més notables és el de la diputada independent Jean Urquhart, escollida el 2011 a les files de l'SNP. Urquhart va abandonar el partit el 2012 després que l'SNP canviés de posició respecte de l'OTAN i acceptés que una Escòcia independent formés part de l'Aliança Atlàntica.

Segons deixen entreveure els impulsors de RISE, l'objectiu és fer forat entre dos electorats: els votants de l'SNP que se situen més a l'esquerra, i els decebuts amb les polítiques del Partit Laborista, tant pel que fa a l'eix nacional com al social.

RISE es presentarà només a les circumscripcions regionals, on és més fàcil d'obtenir diputats. Algunes enquestes d'aquest 2015 apuntaven que l'SSP, tot sol, podia arribar al 3% dels vots. Probablement serien insuficients per a entrar al Parlament, però ara caldrà veure quin impacte tindrà la nova coalició. De moment, els sondejos apunten a una victòria amplíssima per a l'SNP, que podria eixamplar encara més la seva majoria absoluta.