Notícia

El cim més alt dels Estats Units recupera el seu nom indígena

El mont McKinley passa a ser conegut oficialment com a mont Denali, després de dècades de controvèrsia · El govern d'Obama diu que és un "reconeixement de les tradicions dels nadius d'Alaska" ·

La muntanya més alta dels Estats Units i de tota l'Amèrica del Nord recupera avui el seu nom indígena, mont Denali, a tots els efectes oficials, després d'una disputa de dècades. La Casa Blanca va signar la decisió la setmana passada i l'anuncia avui, coincidint amb una visita del president Barack Obama a Alaska, l'estat on es troba el cim.

El nom "Denali" prové de la llengua del poble koyukon, que habita a la zona situada al nord del cim. En l'idioma koyukon, significa "l'alta".

La muntanya, de 6.168 metres, fins ara era coneguda oficialment a escala federal com a mont McKinley, en honor a un president nord-americà assassinat el 1901. L'estat d'Alaska, a través del seu Comitè de Noms Geogràfics, havia restituït la denominació "Denali" com a nom oficial del cim l'any 1975, però tan sols a escala estatal. A escala federal continuava vigent el nom "McKinley", malgrat que el Parlament d'Alaska havia demanat a Washington que també adoptés "Denali" com a nom oficial de la muntanya.

Ara, el govern d'Obama ha decidit fer el pas de canviar el nom "en reconeixement de les tradicions dels nadius d'Alaska i del fort suport per part de la població d'Alaska", segons que ha declarat la secretària d'Interior, Sally Jewell. Segons el cens de 2010, el 15% de la població d'Alaska és indígena.

A banda d'aquest reconeixement simbòlic, s'espera que aquesta mateixa setmana Obama anunciï noves mesures per a ajudar els pobles indígenes d'Alaska. Segons aquest informe governamental, l'any 2009 el 18% dels nadius d'Alaska vivien per sota del llindar de la pobresa. El percentatge entre la comunitat blanca, en canvi, era del 5,5%. Els indígenes també eren el grup amb menys ingressos i amb menys percentatge de graduats de secundària i universitaris.

(Fotografia: Derek Ramsey.)