Notícia

Els tàmils encapçalen l'oposició de Sri Lanka per primer cop en tres dècades

Les dues grans coalicions singaleses han format un govern de coalició · El líder de l'Aliança Nacional Tàmil proposa organitzar "de tres a cinc regions" a l'illa i transferir-los "les màximes competències" · Els partits singalesos són refractaris a abandonar el model unitari de Sri Lanka

Per primer cop en tres dècades, un tàmil serà el cap de l'oposició al Parlament de Sri Lanka. El lloc l'ocuparà Rajavarothiam Sampanthan, líder de l'Aliança Nacional Tàmil (ANT), que a les eleccions legislatives del mes passat va aconseguir 16 dels 225 escons de la cambra. Sampanthan provarà d'aprofitar aquest lloc per a pressionar les dues grans coalicions singaleses -que han format un govern d'unitat- perquè s'avinguin a negociar més autogovern per a les regions tàmils.

Els singalesos són la majoria de la població de Sri Lanka, amb un 75%. Els tàmils són el segon grup més nombrós, amb un 15%, i són majoritaris a les regions del nord i de l'est de l'illa, que el nacionalisme tàmil anomena Tamil Eelam. El mes passat, l'ANT va ser la força més votada a la província de Nord (Jaffna i Vanni) i al districte de Batticaloa, a la província de l'Est.

La guerrilla dels Tigres Tàmils va combatre durant trenta anys per a aconseguir la independència del Tamil Eelam. Després de la derrota dels Tigres a mans de l'exèrcit de Sri Lanka el 2009, l'Aliança Nacional Tàmil va centrar els seus esforços en aconseguir un canvi al país que atorgués l'autonomia als territoris del Tamil Eelam.

El líder tàmil proposa de tres a cinc regions autònomes dins de Sri Lanka

Tot just estrenada la seva nova posició com a cap de l'oposició, Sampanthan va adreçar-se als altres diputats i els va proposar reorganitzar administrativament Sri Lanka per tal de crear-hi "de tres a cinc regions" que disposin de les "màximes competències". Segons el líder tàmil, aquesta seria la manera de "servir millor els interessos de la gent". Sampathan ha posat com a exemple l'organització del gegant veí, l'Índia, una federació formada per 29 estats i 7 territoris.

No és fàcil que les dues grans coalicions singaleses s'avinguin a acceptar la proposta de Sampanthan. Tradicionalment, els partits singalesos han estat refractaris a atorgar l'autonomia a les regions tàmils, i el nacionalisme singalès s'oposarà a qualsevol canvi, que interpretarà com una cessió que obrirà la porta a una futura partició de Sri Lanka, precisament allò que els Tigres no van aconseguir.

El primer ministre de Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, va dir el gener passat que transferiria a les províncies algunes competències ja previstes a la Constitució actual, però no va esmentar pas cap reforma que portés Sri Lanka cap a un model federal. De fet, Wickremesinghe va explicitar que les transferències es farien sota un model unitari.

Per la seva banda, el president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, va ser escollit el gener amb un programa que preveia una reforma constitucional, exactament el que demana l'ANT. Però contràriament a les aspiracions del partit tàmil, Sirisena limitava les esmenes constitucionals a àmbits com la, democratització, la transparència i la lluita contra la corrupció.

(Imatge: R. Sampanthan / fotografia: Viva Tamils.)