Notícia

Protestes a Norfolk per l'abolició de la seva autonomia per part d'Austràlia

Centenars de persones critiquen que Canberra no respecti els drets democràtics fonamentals de l'illa · Un grup que inclou quatre exprimers ministres illencs demanarà a l'ONU que reconegui Norfolk com a territori no autònom

Centenars de persones van manifestar-se diumenge 27 a Norfolk en protesta contra l'abolició de l'autonomia d'aquesta illa, pertanyent a Austràlia i que fins el maig d'enguany disposava de la seva pròpia Assemblea Legislativa. La protesta arriba tres mesos després que polítics i ciutadans de Norfolk fundessin una organització que demanarà a l'ONU que l'illa sigui inscrita a la llista de territoris no autònoms.



Els manifestants de la protesta de diumenge -massiva, segons informa Radio New Zealand tenint en compte que a l'illa hi ha 1.600 persones censades- criticaven el que, segons ells, és un fracàs d'Austràlia a l'hora de respectar els seus drets democràtics fonamentals.

Un report del Parlament australià de 2014 va concloure que els problemes econòmics i demogràfics que pateix Norfolk només es podrien resoldre amb una integració més estreta amb Austràlia. El report deia que aquesta era l'única manera de garantir la viabilitat econòmica de Norfolk i un nivell de benestar equiparable al del continent.

El govern de Norfolk no hi va estar d'acord i el maig de 2015 va convocar una consulta popular sobre l'abolició de l'autonomia. El 68% dels votants van demanar a Austràlia que convoqués un referèndum sobre el futur polític de Norfolk. Austràlia no hi va fer cas i el mateix mes de maig va abolir les institucions illenques d'autogovern.

Com a resposta a l'abolició, el juliol es va formar el grup Poble de l'Illa de Norfolk per la Democràcia, del qual formen quatre exprimers ministres de l'illa. L'objectiu és revertir l'abolició de l'autonomia implicant l'ONU en el conflicte: el grup vol que Norfolk sigui inscrit a la Lista de les Nacions Unides de Territoris No Autònoms. L'horitzó del grup no és la independència de Norfolk, sinó una nova relació de col·laboració amb Austràlia.

 

Mots clau: Austràlia, Llista de Territoris No Autònoms, Norfolk, referèndum