Notícia

Nova oportunitat per als acords de Minsk II: Donetsk i Luhansk ajornen les eleccions locals

La suspensió de les votacions era reclamada per Kíev · Els líders de les dues repúbliques autoproclamades insisteixen a demanar un estatus especial dins d'Ucraïna · El president ucraïnès només preveu una descentralització del govern local

Els líders de la República Popular de Donetsk (RPD) i de la República Popular de Luhansk (RPL) van donar ahir un respir als acords de Minsk II en anunciar que ajornaven les eleccions locals en ambdues repúbliques autoproclamades fins a l'any vinent. Les votacions s'haurien d'haver fet els dies 18 d'octubre (RPD) i 1 de novembre (RPL), però el govern d'Ucraïna s'oposava a la seva celebració. Aquest enfrontament havia posat en perill la continuïtat de la implementació dels acords.



Segons el pacte a què van arribar a Minsk els presidents d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França el febrer passat, les eleccions a les zones controlades per la RPD i la RPL s'han de celebrar sota la legislació ucraïnesa un cop s'hagi aprovat una reforma constitucional que ha d'avançar en la descentralització del país. Fins ara, els líders de la RPD i la RPL havien mantingut la seva intenció de fer les votacions sota la legislació de les dues repúbliques, que no gaudeixen de reconeixement diplomàtic de cap estat del món.

Però romanen els desacords sobre l'encaix futur de la RPD i la RPL a Ucraïna. Segons Minsk II, la Constitució ha d'especificar l'estatus final que tindran aquestes zones dins d'una Ucraïna unida. El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, insisteix que no hi haurà un règim autonòmic especial per a les àrees controlades pels secessionistes fora de les disposicions que ja ha aprovat el Parlament ucraïnès per a un període de tres anys.

Però els líders de les dues repúbliques autoproclamades diuen que, d'acord amb el que es va signar a Minsk, Ucraïna li ha de donar un estatus especial a la DPR i a la DPL i ha de comptar amb la seva participació per a acabar de definir les esmenes a la Constitució ucraïnesa. Rússia és d'aquest mateix parer.

Més informació: